U Sisku promovirana knjiga „Nismo same“

Autor: Marjan Gašljević
U Foto galeriji Siscia Obscura održana je promocija knjige karlovčanke Ivane Kalogjere „Nismo same“. Knjiga je, u stvari, zbirka priča ili, možda ispravnije kazano, zbirka iskustava osoba, prvenstveno žena, oboljelih od raka dojke. S iskustvom ove opake bolesti Ivana Kalogjera je pokrenula i Udrugu „Nisi sama“ te putem društvenih mreža pozvala osobe s iskustvom ove bolesti da iznesu svoja iskustva, promišljanja i prijedloge.
Večeras u prostoru galerije gospođa Kalogjera prisutnima ispričala je put do Udruge a potom i put do knjige koja je tiskana u izdanju nakladničke kuće Profil. Naime na internet stranici Udruge svoje priče o borbi s bolešću objavilo je 160 osoba od kojih je izabrano četrdesetak ukorčenih u knjigu.
Udruga „Nismo same“ pokrenula je i projekt „Nisi sama – ideš s nama“ kojemu je cilj pokrivanja troškova odlaska na tarapiju žena oboljelih od malignih bolesti. Da bi se mogao organizirati prijevoz ovo je šesta humanitarna akcija s ciljem prikupljanja sredstava u što ulazi i prodaja knjige ali veliku potporu akciji dao je svjetski poznati dizajner Juraj Zigman koji je dizajnirao „ruho“ akcije.
O svom pothvatu publici se je predstavila i dopredsjednica Udruge Goranka Perc koja je prohodala poznatu hodočasničku rutu od 900 kilometara do Camino de Santiaga znanu kao Put Svetog Jakova posvetivši je svim oboljelim ženama od malignih bolesti.
Sama promocija knjige se je u stvari pretvorila u malu panel raspravu upravo zbog posebnosti teme kojoj je knjiga posvećena ali i djelovanje Udruge. Iz razgovora izniknuli su problemi, kao da sama bolest nije dovoljan problem, od već spomenutog prijevoza oboljelih na i sa terapija pa do stigmatizacije oboljelih koja je, na žalost, česta te nužnih i potrebitih stručnih psiholoških pomoći. Otvorila su se pitanja kako oboljeloj osobi priopćiti dijagnozu. Kako to kazati obitelji posebno djeci. Kako komunicirati se oboljelom osobom.
Upravo ovo zadnje pitanje komuniciranja s oboljelom osobom je tema jedne od priča iz knjige koja nudi, iz prve ruke, naputke.
Svakako tema je „široka“ i vrlo poučna kako za one koji su se sami susreli s ovom bolešću bilo osobno bilo kroz bolest nekog bliskog pa se i u ovoj prilici moramo zahvaliti članicama sisačke Udruge Dobre priče dr. Željki Josić, Jasmini Jovev i Koraljki Djetelić što su omogućile saznanja o ovim teškim iskustvima organizirajući ovu promociju. Posebna, pak, zahvala mora se uputiti hrabrim osobama koje su svoja najosobnija iskustva, promišljanja i doživljaje s ovom bolešću podjelile s javnošću kako kroz ovu vrijednu knjigu tako i na stranicama www.nismosame.com

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here