Pogledajte, pogledajte… HTV ovaj četvrtak pokazuje premijerno, a potom u subotu i nedjelju ponavlja božićni običaj Petrinjski betlemaši

Autor:Antun Petračić

Dugovječan je petrinjski običaj scenskog prikaza s pjevanjem čestitanja Božića u badnje popodne i noći, sve do svete mise polnoćke. Tada posebna skupina čestitara obilazi domove sugrađana, navješćuje  dolazak Isusa i čestita blagdan Božića. Ovaj običaj je dio hrvatske božićne baštine i zato ga je Ministarstvo kulture RH 2015. godine priznalo-proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom.

Čestitanje i pjevanje  pet ophodara u narodnim nošnjama s maketom betlehemskih jaslica ( likovi su Bog, Adam, Eva, anđeo i vrag) nekada se obnašalo po cijeloj Petrinji, a sada najduže i izvorno zadržalo u Novoj cesti ( Gajevoj) i okolnim ulicama.

Kako izgleda ovo čestitanje, prenošeno s naraštaja na naraštaj Petrinjaca, vidjet će se premijerno u dokumentarnom filmu na Hrvatskoj televiziji ovaj četvrtak i u reprizama u subotu i nedjelju.  Za program običajne i tradicijske kulture polusatna emisija snimljena je prošle godine u ovo vrijeme na više mjesta po Petrinji.

Premijerno Petrinjske betlemaše HTV  prikazuje u četvrtak 19. prosinca u 11,10 sati na Prvom programu, a reprize su u subotu 21. XII u 12,30 sati na 4. programu i u 14.05 h na Trećem kanalu. Još jedno ponavljanje bit će  u nedjelju 22.XII u 8,30 sati na HTV 3.

Pogledajte, pogledajte… nađite vremena za trajni filmski zapis o starom petrinjskom običaju koji se obnaša samo na Badnjak.

U povijesnim pismohranama  ostalo je zapisano kako su članovi Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj  ovakav scenski prikaz 26. prosinca 1938. izveli na Radiostanici Zagreb. Sačuvan je originalni radio scenarij Petrinjskog Božića  iz toga vremena, tada još nije bilo televizije. Sada će ovaj suvremeni medij iz Zagreba čak četiri puta emitirati neuništivi petrinjski običaj.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here