Čarobni bor obitelji Kardaš – preživio je rat,a danas svijetli u noći

Autor:Miroslav Šantek

On doista izgleda pomalo čarobno. Tajanstveno,mistično,primamljivo,zanosno… Svijetli u noći obasjan stotinama lampica na zapadnom brdu koje se nadvilo nad Petrinjom. Kad se zadnje zrake zimskog sunca ugase, kad zavlada mrak nad zemljom on se upali. Svijetli u noći i vidi se nadaleko. Iz mnogih dijelova Petrinje, čak i iz Siska. I ima svoju originalnu priču.

Mato Kardaš stoji u sumrak na brdu iznad njegove kuće na petrinjskoj adresi Mate Filjaka 23. Stari Petrinjci ovaj dio grada smješten ispod samog vrha i groblja sv.Trojstvo, zovu Brezakovo brdo, a s ovog mjesta pruža se pogled nadaleko. Noć se navlači nad Petrinjom i Siskom u daljini, pali se ulična rasvjeta, a pored Mate stoji veliki, desetmetarski, lampicama ukrašen bor. Prizor izgleda prilično grandiozno i nestvarno. Oko nas je posvuda tama, a ogromni bor isijava svjetlost. Da bi se okitio ovaj gorostas, treba se dobro pomučiti i penjati se na visoke ljestve, a sprovedena je i struja od pedesetak metara udaljene obiteljske kuće koja aktivira ukrasne lampice.

Obitelj Kardaš je odlučila da ovaj bor okiti svakog petrinjskog adventa i on preko mjesec dana svake noći svijetli. Uz Matu koji je umirovljenik vodoinstalater, u kućanstvu žive još i njegova supruga Katica i kćer Matea koje su poslovno vezane za petrinjski Komunalac, a struju za kićenje bora je sproveo sin električar Tomislav.I cijelo dvorište ove petrinjske obitelji je ukrašeno lampicama i prigodnim cvijećem i drvećem.

A taj najokićeniji,čarobni petrinjski bor ima svoj zanimljiv životni put. Domovinski rat je tisuće Petrinjaca prognao iz rodnog grada na sve strane svijeta, a obitelj Kardaš je privremeni dom pronašla u Velikoj Gorici. Jednog ratnog Božića kupili s drvce bora i ukrasili ga, a kako je Božić prošao, nisu ga bacili već su ga odlučili sačuvati. I kad su se napokon poslije četiri godine prognaništva vratili na ostatke spaljene kuće, bor su zasadili na brdo iznad kuće i on se uhvatio. Godinama je rastao, postajao sve jači, ljepši i propinjao se prema nebu i ove noći čarobno svijetli kroz noć. Kao uspomena na loše vrijeme. Kao pobjeda svjetla nad tamom.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here