Banijska šara u uzletu – od petrinjske tave na Tominje do elitnog zagrebačkog restorana

Autor:Miroslav Šantek

Bračni par Bjekić-Mirjana i Dragan uz pomoć ekipe iz njihovog restorana su potrošili 7 sati pripremajući tradicionalni, blagdanski doručak na Tominje u velikoj,atraktivnoj “petrinjskoj tavi”u kojoj se našlo 150 kila kupusa,deseta kilograma špeka, dinstanog luka,začina i 100 kilograma dimljenih kobasica. Ovo izrazito ukusno jelo podijeljeno je svim zainteresiranima u gradskom parku u kojem je zbog kiše bio postavljen šator pored fontane. Petrinjci su nahrlili na doručak koji je uz svoju zamjenicu Viktoriju Kaleb dijelio i gradonačelnik Darinko Dumbović.

A meso od tih kobasica se upravo može naručiti i u elitnom zagrebačkom restoranu u središtu grada čiji su vlasnici vidjeli u medijima napise o nedavnom spašavanju i priznavanju Banijske šare svinje koja je od nedavno postala treća priznata pasmina svinja u Hrvatskoj i došli direktno na Baniju kod uzgajivača sa svojim kuharima i vrsnim poznavateljima mesa, uzeli par svinja za probu i javili da su spremni za suradnju koja, evo traje već godinu dana. Restoran danas radi delicije isključivo od mesa Banijske šare svinje.

Grad Petrinja i entuzijasti i vrijedni ljudi iz Udruge uzgajivača svinja Banijska šara su napravili stvarno značajan i vrlo uspješan posao i uspjeli spasiti ovu vrstu svinja od koje je ostalo samo desetak komada na svijetu u nekim selima oko Dvora.Danas, nakon pet godina sustavnog rada Banijska šara je došla do čak 1000 grla i postala je izvozni proizvod našeg kraja . Za nju su se zainteresirali mnogi uzgajivači iz skoro svih županija Hrvatske i svi odreda hvale kvalitetu mesa ove svinje.

A od nje se može i dobro živjeti u ova vremena. Ako želite postati uzgajivač Banijske šare svinje, država će vam dati poticaj od 2000 kuna po grlu, Grad Petrinja po još 1500 kuna, a sprema se i novčana pomoć SMŽ.

Zagrizli smo, naravno i kobasicu. Super je.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here