Božićni plamičak svijetli kod Petrinjaca: Iz sv. Lovre ponijeto Betlehemsko svjetlo mira i radosti!

Autor: Antun Petračić

Rođene Isusovo, kojeg katolici slave 25. prosinca, dan je  nade, mira, pomirdbe, oprosta… Božić je dan svjetla, taj sjaj jača dobrotu čovjeka, čisti dušu, ovo se svjetlo pojavljuje tamo gdje je tama i mrak. Ono predstavlja  nadmoć nad ništavilom!

Na ovakvim razmišljanjima počiva svjetski kršćanski pokret Božićno betlehemsko svjetlo, pokrenuto u Austriji 1986., a prihvaćeno kod skauta- izviđača, među kojima i naših u Hrvatskoj. Svakog prosinca plamičak svjetla upaljen u Betlehemu donosi se u Beč i raznosi po Europi i svijetu, a  odmah 1996. s povratkom u oslobođenu Petrinju tradiciju su prihvatili i članovi Izviđačkog odreda Kupa iz Petrinje. U ovo doba Adventa redovito su u župnu crkvu sv. Lovre uz posebnu svečanost i prigodni program unosili luč Betlehemskog svjetla mira, a unazad tri godine prekinut je taj lijepi običaj.

Tradicije Božićnog svjetla  ipak nisu zakinuti vjernici Petrinjci, oni  vezani uz crkvu sv. Lovre iz nje su sinoć svojim kućama ponijeli luč zapaljen poslije svete mise večernice. Umjesto izviđača, u crkvu je upaljeni lampaš unio ministrant Branimir Šako, učenik 3. razreda Prve osnovne škole u Petrinji, uz kapelana ove crkvene zajednice Hrvoja Zovka, koji je i predvodio sinoćnju misu.

Pjevanjem s kora uz orgulje, a potom i kratkim post misnim koncertom ispred oltara prvi puta u sv. Lovri sudjelovao je Vokalni ansambl Frankopan.

Ova manifestacija iz subote 21. prosinca dio je ovogodišnjeg Adventa u Petrinji, a nazočio je i gradonačelnik Darinko Dumbović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here