Retro: Djed Mraz na magarcu

Autor:Miroslav Šantek

22. je prosinac 2002. Na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji okupilo se puno ljudi. Roditelji su doveli svoje klince rekavši im da će svaki čas iz nekog smjera na Trg doći najpoznatiji djed s dugom bijelom bradom na svijetu obučen u crveno – Djed Mraz. U originalu, dok je još bio komercijalno nepoznat, Djed Mraz je bio obučen skroz u zeleno, a onda ga je jedna od najpoznatijih tvornica bezalkoholnih pića na svijetu “obukla” u crveno u kojem se fura do današnjih dana.

Djed Mraz u razne zemlje svijeta putuje različitim prometalima, ali gdje god dođe, uvijek bude dobro dočekan, a djeci uvijek podijeli slatke darove iz svoje torbe. Tog prohladnog petrinjskog podneva nitko nije znao s koje strane će se pojaviti, a on je došao s istoka. Iz smjera Siska, uz Turkulinovu ulicu polako je dojahao do Trga. I to na magarcu. Malom, gizdavom, šutljivom, koji nije baš bio uzbuđen od buke velike svjetine oko njega.

U to doba Petrinjci su na svom središnjem trgu imali veliku drvenu binu koja im je služila za mnoge svečanosti,manifestacije,događaje – sve se odvijalo na ovom mjestu (godinama poslije su je razmontirali i prevezli na Gradsko kupalište na Kupi gdje i danas stoji), pa ga je tako na toj bini dočekala Mrazica s mikrofonom u ruci (iz povjerljivih izvora smo godinama poslije saznali da joj je ime Marela, a da joj je u redovima osiguranja oko bine bio i vlastiti sin (njegovo ime nikad nismo uspjeli saznati) koji ju je čak zbog nedoličnog ponašanja “udaljio” s događaja).

A klinci su bili oduševljeni, Djed se smijao, bacao slatke paketiće među djecu i nakon kratkog zadržavanja sjeo na svog magarca i otišao dalje. Imao je još puno mjesta na ovom velikom svijetu za obići, ali nije znao da će zauvijek ostati na fotografijama snimljenim digitalnim fotoaparatom prvi put u povijesti u Petrinji.Naime,ta u to doba nova i vrlo skupa tehnologija je bila potrebna većinom nama profesionalcima koji smo ju nabavili čim je došla u naše krajeve, tako da se početkom dvijetisućitih to digitalno čudo firme Canon našlo i u mojim rukama i snimilo Djeda Mraza u sklopu niza digitalnih jedinica i nula.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here