Popodne na Badnjak u Novoj cesti: Veselo kod Ružića, kroz Gajevu ulicu noćas na Polnoćku

Autor Antun Petračić

 Na noćašnju svetu misu Polnićku u župnoj crkvi sv. Lovre mnogi će Petrinjci doći uz tambure, harmonike, gitare…pjesmu i veselje, već po tradiciji i običaju ove svete noći uoči rođenja malog Isusa, Krista Kralja.

Prastari je običaj na Badnjak pred ponoćna raspjevana hodnja Petrinjaca s kraja Gajeve ulice (Nove ceste), kojima se sve bliže parku i crkvi  pridružuju sugrađani iz okolnih ulica i ulički, pa tako na otvorenom uz glazbeni paviljon u veselju i radosti svi čekaju početak misnog slavlja u najstarijoj gradskoj župi. Tu će jednako noćas  s drugog dijela grada doći i svirci-pjevači iz Gupćeve ulice (Kaniže).

U Novoj cesti već se ovo popodne na Badnjak u utorak veselilo Božiću. U obitelji Saše Ružića, na kčb. 62. u pecani na ražnju okretao se blagdanski odojak, kojeg će podijeliti ova obitelj iz Petrinje i Siska.  Ovdje živi drugi i treći, mlađi naraštaj Ružića, a u Sisku su veterani, Ivanka i Viktor Ružić.

A taj Viktor, s nadimkom  Beli, legenda je međuratne Petrinje: vrsni grafički majstor u gradskoj tiskari, i jednako efikasan u tadašnjem nogometu, jedan od onih iz povijesti  NK Mladosti, u kojoj je dugo nosio zeleni dres s brojevima 10. i 11.

Belom i njegovim nasljednicima ovo popodne na kratko su na pozdrav i piće dobrodošlice  navratili također bivši „zeleni“, Ferenčak, Lukač, Peškir, Holsinger… kao i susjedi iz Gajeve. Beli se uhvatio gitare, njegov unuk Luka harmonike, dečki zapalili glasnice  i cijeli kvart Nove ceste odisao je božićnim ugođajem. U 16 sati s vatre je skinuta pečenica, jedna polovica je ostala u istom dvorištu, druga će se blagovati u Sisku, kod najstarijih Ružića.

Ne propustite ovu  jednu noć u godini da do svetog Lovre dopješačite u veseloj skupini tradicijskog Badnjaka kroz Novu cestu ili Kanižu.

U svoje kuće pak primite čestitare  Petrinjske betlemaše, koji ovo popodne i tijekom večeri posebnim scenskim igrokazom izvođenim samo na današnji Badnjak navještuju rođenje Kristovo.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here