Nakon dvije godine neaktivnosti – Obnovljena Udruga hrvatskih branitelja policije Petrinja

Autor Antun Petračić
Na groblju Viktorovac u Sisku danas prijepodne, na  datum pogibije 28. prosinca 1992. ratnog policajca Zdravka  Marinovića iz Peckog, posjećen je njegov grob, a uz rodbinu,  na vječno počivalište suborca i prijatelja došlo je i desetak članova obnovljenje Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja. Podružnica je ponovo aktivirana sredinom prosinca i ovo joj  je bila prva javna manifestacija, a uslijedit će mnogo takvih sličnih i drugih programa, sadržaja i akcija. O njima se govorilo na obnoviteljskoj skupštini i odmah potom na prvom sastanku Izvršnog odbora.
Na Skupštini je predsjednik  radnog predsjedništva Mladen Korečić  iznio svrhu osnivanja i ciljeva ove Udruge.
-Temeljno programsko usmjerenje i djelovanje Udruge je sveobuhvatno i neprekidno angažiranje predsjednika i svih tijela Udruge kako bi se što vjerodostojnije promicale temeljne vrijednosti Domovinskog rata, promicala herojska djela, žrtve pripadnika hrvatske policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Zaštititi društveni status, dostojanstvo i čast i ugled je vitalni interes članova Udruge, kao i interesa  obitelji, poginulih, umrlih, nestalih, ranjenih i teško bolesnih pripadnika policije te pomoć i zaštita obiteljima poginulih i nestalih pripadnika Udruge policije… Naš je cilj okupljanje što većeg broja članova, dostojno obilježavanje i trajno sjećanje na žrtve Domovinskog rata, sjećanje na stradale, ranjene, poginule i nestale pripadnike policije, ali i sve ostale koji su dali svoje najvrjednije za slobodnu, samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, obilježavanje svih pobjeda, podviga, uspjeha i herojskih djela pripadnika policije tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, zaštita statusa, dostojanstva, ponosa, časti i ugleda pripadnika policije te pomoć u njihovoj prilagodbi u mirnodopskim uvjetima…Trajni je cilj materijalna pomoć socijalno najugroženijim pripadnicima policije Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, posmrtna pripomoć članovima obitelji poginulih pripadnika policije iz Domovinskog rata, pronošenje  istine u zemlji i inozemstvu o Domovinskom ratu i ulozi pripadnika policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, pravnih, ekonomskih i gospodarskih vrednota i drugih općih interesa hrvatskih građana u Republici Hrvatskoj, poticanje razvoja demokracije, zaštite sloboda – kazao je Mladen Korečić.
Detaljiziranje ovakvih planova, programa i ciljeva utvrđeno je već treći dan nakon Skupštine na prvoj sjednici novog Izvršnog odbora Udruge, koja je osnovana 2015., ali se zadnje dvije godine pasivizirala i neaktivirala. Sada joj novi zamah daje novoizabrano vodstvo: predsjednik Željko Bjelac, dopredsjednik Tihomir Šalić, tajnik Darko Kireta, rizničar Velimir Pavičić i članovi IO Željko Grubar, Slavko Karaga i Pepo Mlađenović.  U Nadzornom odboru su Ivan Pejaković, Ivan Štrok i Ivan Tominović, a u Sudu časti Stevo Sigur, Zdravko Mutavdžija i Josip Pavković.
Na Skupštini, i sada na Izvršnom odboru, potpisivale su se pristupnice u udrugu, a  i dalje neprekidno traje učlanjenje zainteresiranih pripadnika ratne policije Petrinje.
Budući rad Udruge   Izvršni odbor je detaljizirao u 16 programa uz zaključak kako  će “graditi najplemenitije tekovine Domovinskog rata: svoju slobodu i slobodu drugih i drugačijih, jednakost, mir, pravdu, dostojanstvo, domoljublje, ponos, poštenje”.
Jedna je od odluka da će im spomen dan biti 28. rujan, za sjećanje na isti nadnevak 1990. godine kada su pobunjeni Srbi pokušali blokirati zgradu policije u Mažuranićevoj ulici. U jesen 2020. je 30-godišnjica toga događaja, pa će se i posebno obilježiti. Odlučeno je, također, kako Udruga neće ući u postojeću Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, ali će se uključiti u Zajednicu udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije  SMŽ I RH.
Na oba skupa Udruge nazočio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Petrinje Miljenko Bušić, inače predsjednik Odbora hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, pa je izravno članovima i vodstvu prenio mogućnosti i načine sudjelovanja-javljanja na natječaje za programe i projekte financirane iz gradskog proračuna i  drugih izvora.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here