Retro: Soba 322 – Kika dobio televizor

Autor:Miroslav Šantek
Stajao sam na balkonu sobe 322 na trećem katu Doma za starije i nemoćne u Petrinji i pušio cigaretu.Zimski,očajni sivi dan bez snijega koji se na samom kraju 2006. (29.XII.2006.) već polako spremao ugasiti svjetla ovio je ovu zgradu u središtu Petrinje, a stanar te sobe je svako malo izlazio iz tople unutrašnjosti na balkon i nestrpljivo pogledavao na ulicu ispod nas. Nešto bi mi u prolazu i rekao svojim piskutavim, staračkim glasom, ali nisam razaznao o čemu se radi. Shvatio sam jedino da govori da ih još nema. Moj kolega, novinar Toto je već uzeo i zapisao sve podatke o ovom čovjeku – Josip Lončarević – Kika,81 – godišnji Petrinjac, široj javnosti poznat po kamerom zabilježenoj ratnoj sceni s početka devedesetih kad Kika kao hrvatski branitelj sa suzama u očima i potresnim glasom vrlo emotivno i iskreno govori da će osloboditi i vratiti se u tada okupiranu Petrinju.
Kako svi znamo,to se 1995. dogodilo, a godine koje su prohujale smjestile su Kiku u ovaj dom. On je te godine bio najstariji član Udruge HVIDRA Petrinja i pokvario mu se televizor, a bez te kutije bio je odsječen od svijeta. Čuli su o njegovom problemu njegovi prijatelji iz udruge i odlučili mu kupiti novi televizor – kao božićno – novogodišnji poklon. Tri muškarca su tog dana u dom donijela kartonsku kutiju u kojoj se nalazio televizor u boji – onaj analogni u kojeg samo upiknete antenu i sve radi i poklonila ga Kiki.  Bili su to predsjednik,dopredsjednik i tajnik HVIDRE Petrinja, Srećko Telar, Mladen Korečić i Dražen Vučić.
Kika je tog dana bio vidljivo sretan. Nekoliko godina poslije napustio je ovaj svijet i preselio se na onaj drugi, a u trenutku kad je tog veselog dana upalio poklon televizor, pritisnuo sam okidač fotoaparata i snimio ovu fotografiju. Na televiziji je bila neka serija. Neki tip kaže: Ljepša si nego što pamtim.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here