Prvi puta između Božića i Nove godine: Predizvještajna godišnja skupština DVD Petrinja i darovanje naraštaja nasljednika

Autor Antun Petračić

Novo pomlađeno ambiciozno i djelatno vodstvo DVD Petrinje prvi puta je između Božića i Nove godine sazvalo svoje članstvo na blagdansko druženje u dva dijela: predizvještajnu godišnju skupštinu i veselo iznenađenje za najmlađe. Takav sinoćnji subotnji  potez pozdravili su i odrasli i djeca.

Iako će se redovita izvještajna skupština za 2019. DVD Petrinja održati tek na proljeće u ožujku, već su sada prezentirani rezultati iz minulih 12 mjeseci ove odlazeće godine.

Predsjednik DVD Stanko Polovina u  glavnome izvješću obuhvatio je sve njihove poslove i  aktivnosti u preventivi i intervencijama ( često uz Javnu postrojbu) u gašenju raslinja, šiblja, trave i objekata.  Sredstva i vlastiti dragovoljni rad ulagani su u tehničko održavanje vozila, popunu opremom, uređenje vatrogasnog doma, sudjelovanja u obilježavanju blagdana sv. Florijana, Uskrsa, Tijelova, Lovrenčeva, hodočašća u Mariju Bistricu i biskupijsko svetište u Gori, osiguravanje gradskih manifestacija i svečanosti, radu s mladima…

U godini na izmaku ovo je DVD raspolagalo s 186.000 kuna, a u nadolazećoj je financijski plan predviđen na 507.000 kuna, od čega se  300.000 kn misli utrošiti u energetsku obnovu cijelog vatrogasnog doma i 72.000 za monografiju o 140 godina društva, osnovanog 1880. Energetski zahvat  i jubilej DVD bit će najvažniji i najveći programi u 2020. godini, uz već uhodane i tradicionalne sadržaje, poput osposobljavanja članova, te osobito povećanja nasljednika  iz podmlatka i djece.

Nakon duljeg vremena  stagnacije s tim uzrastom budućnosti društva, prošle i ove godine posvetila se posebna pozornost, pa se u dvorištu  doma i prostorijama u Vatrogasnoj ulici sve više i češće na vježbama i susretima čuju dječji glasovi, a nakon osnovnih priprema  konačno se novi naraštaj dječjih vatrogasca Petrinje pojavio u javnosti. Bili su ovo ljeto na sportskim igrama DVD-ova u Hrastovici, a također i u Trebarjevu na masovnom glavnom godišnjem vatrogasnom natjecanju djece i mladeži Sisačko-moslavačke županije.

Za zahvalu na ovim doprinosima, sinoć je u vatrogasni dom stigao Djed Božićnjak i  darivao iznenađene dječake i djevojčice. Doveli su ih odrasli dragovoljci, njihovi očevi, mame, djedovi i bake,  čime se u petrinjskim obiteljima i samom DVD sa starih na mlade nastavlja prijenos tradicije neprekinute čak 140 godina.

Uz ostale, tako je dobri djedica s bijelom bradom i crvenim naočalama darivao  predškolce i osnovce, Viktora Štefanića, Iru Orlić-Lovrić, Klaru Laktašić, brata i sestru Josipa i Saru Sever, braću  Lovru i Josipa Bartulića…

Petogodišnji   Mateo Tomašević – Orabović  kući u Dugu ulicu s mamom i tatom ponio je i dar svoga djeda Ljube Orabovića.  Djed Božićnjak bio je toliko darežljiv da je jedan šareni paket uručio „najstarijem djetetu“ na svečanosti,  legendarnom petrinjskom vatrogascu, dugogodišnjem čelniku društva, sada počasnom doživotnom predsjedniku Lj. Oraboviću.

Na istom mjestu, u dvorani svoga doma, ovakav sastav mladih i odraslih članova DVD Petrinja ponovo će se  za oko tri mjeseca sastati na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini za 2019. i glede planova za 2020. Iako su glavna izvješća već složena i iznesena, još će ih do ožujka dopuniti i  ažurirati predsjednik S. Polovina, tajnik Josip Drašković, zapovjednik Božidar Kajgana i ostalo vodstvo društva osnovanog 1880. godine.

U cijeloj Hrvatskoj takvu  prošlost imaju rijetki, samo najstariji DVD-ovi…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here