Klinci koji žele letjeti

Autor:Miroslav Šantek
Learning To Fly – to je naslov jedne od pjesama grupe Pink Floyd. Meni je ta stvar “zasvirala” u glavi kad sam ušao kroz vrata jedne prostorije na prvom katu u haustoru stare kuće u samom središtu Petrinje i ugledao čudan prizor. Na velikom stolu su bile mape, crteži, mjere, alati za izrezivanje.. Kao neka mala, skrivena radionica u kojoj se kuju veliki planovi. Planovi o letenju nebom iznad nas.
Petrinjski aeromodelari iz Aerokluba Petrinja su zaljubljenici u letjelice i nastavljači duge tradicije generacija Petrinjaca koji su u minulim vremenima svoje slobodno vrijeme i živote posvećivali izradi maketa raznih letjelica, a imali su i svoj aerodrom na polju pored same Kupe. Danas je predsjednik kluba Krešimir Štajcar koji kaže da i danas se oko aeromodelarstva okuplja mali broj ljudi koji su se nepovratno navukli na ovaj hobi. Organiziraju modelarske radionice da bi privukli građanstvo i zainteresirane, pogotovo djecu. Ovog puta su organizirali radionicu u suradnji sa Savjetom mladih Grada Petrinje modela radio upravljanim modelima, puno je planova ispred njih, puno modela aviona će izraditi koji će poletjeti jednog dana na polju pored Kupe, a jednog dana, to zna, možda se pojavi i pravi avion, mada je put do aerodroma dug i trnovit iradi se polako na tome – kaže Štajcar.Surađuju sa drugim aeroklubovima, a oni kažu da su im svi zavidni jer malih Petrinjaca koji bi htjeli jednog dana poletjeti ima najviše.
Marko Grubar iz Savjeta mladih Grada Petrinje je također sudjelovao na ovoj radionici. Savjet je kupio elektroniku koja će se ugrađivati u modele aviona i to za čak pet letjelica koje planiraju do proljeća izraditi i vinuti ih u nebo, a suradnja sa Aeroklubom Petrinja ih veseli.Na radionici su bili i predstavnici Radio kluba “Nikola Tesla” Petrinja.
A kako u ova moderna vremena kad i odrasli, a pogotovo djeca samo “bulje” u monitore televizora, kompjutera, laptopa, smartphonea i sličnih digitalnih čuda današnjice i kad su im, kako bi jedan pjesnik rekao –  “oči četvrtaste ko ekran”,  uopće vidjeti klince koji uživaju u razmišljanju i rješavanju problema i koji će svojim rukama izraditi neki predmet? Na radionici smo sreli i takve.  Tea Radušević iz Graberja, sela u sklopu Petrinja grada  je ljetos dovela svoje sinove Roka i Nika na radionicu kod aerodroma gdje su upravljali modelima i poželjeli postati dio ekipe aeromodelara. Želja ih nije pustila i došli su i na drugu radionicu gdje su prionuli u nacrte,planove,mjerenje, izrezivanje, sve ono što treba učiniti da se maketa aviona napravi. A jednog dana žele se s velikim letjelicama i vinuti u nebo. Oni su klinci koji žele letjeti. A do tog je dug put. Ali sreća je da postoje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here