Kruh, mlijeko i jogurt ispred trgovine – i nitko ne krade

Autor:Miroslav Šantek
Prije nekoliko dana bezdušni lopovi su ukrali poklone za siromašnu djecu u Glini.Svakog dana, čim otvorite medijske stranice sa monitora stižu vijesti o pljačkama, krađama, vandalizmima svih oblika, a nerijetko možete i pročitati o teškom siromaštvu građana, malim i mizernim mirovinama, o redovima u pučkim kuhinjama ili ono još gore – o prizorima kad ljudi prekapaju kontejnere sa smećem u potrazi za hranom.
Sve me to podsjetilo na prijeratnu situaciju koju mlađi građani ne mogu ni zamisliti, vrlo vjerojatno bi vam rekli da lažete i izmišljate, ali bilo bi vrlo zanimljivo razmisliti što bi se dogodilo kad bi se takve stvari pojavile sada – već ove noći.
Naime, nekad je bio običaj da se ispred trgovine u ranu zoru doveze kruh, mlijeko i jogurt i sve se to ostavi ispred vrata trgovine u kojem nema nikoga. Tek kad trgovci dođu, unijet će sve unutra, doći će prvi kupci i kupiti te proizvode. Dakle, na trgovini ne postoji video nadzor, ne postoje zaštitari ni čuvari, prolazite ulicom i vidite velike količine hrane – na izvolite. I prođete dalje. Ne uzmete. Ne ukradete. Sačekate sat, dva da se trgovina otvori i to kupite.
Moja sestra je radila kao trgovac 15 godina u istoj trgovini sve do 1991. u Petrinji. Kaže da se ne sjeća da je ikad itko ukrao jogurt, mlijeko ili kruh ostavljen ispred vrata. Tek je jednom bila provala u trgovinu, ali lopova te stvari nisu zanimale. On je ukrao cigarete i piće, a imao je peh. Pri provali mu je ostala osobna iskaznica u trgovini. Policija ga je pronašla kako leži u krevetu, puši i pije ukradeno.
Zamislite da to postoji danas.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here