Autor Antun Petračić
 Ulazak u Novu godinu  prigoda je ne samo za čestitanje, nazdravljanje, poljupce i veselje, iće i piće, nego i  zamjenu kalendara po zidovima kuhinja, hodnika, soba… ma gdje ih već držite.
Takav novi Petrinjski kalendar za 2020. opet je, drugu godinu za redom sličnog velikog formata i tematike, objavilo Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinje, ponovo su ga pripremili (sadržajno) Ivan Rizmaul  i (tehnički) Dino Žilić, odgovorni izdavači su gradonačelnik Darinko Dumbović i ravnatelj Hrvatskog doma Milan Herceg, naklada 1000 primjeraka, cijena 20 kuna, a prodaje se u Hrvatskom domu, Turističkoj zajednici i prodavaonici Zelene kuće.
– Naslovna stranica ilustrirana je fotografijom stucke, najpoznatijeg petrinjskog suvenira i vizualnog znaka našeg grada, tradicijskog predmeta iz prošlosti Petrinje i simbola nekadašnjeg razvijenog lončarstva iz kojeg je pravi umjetnik svoga zanata, još uvijek u obiteljskom obrtu Mato Stanešić  iz Nove ceste. Na prednjicama svih 12 stranica posebno su izdvojeni najvažniji nadnevci i nazivi praznika ili blagdana, a na poleđini tekstovi o povijesnim osobama, događajima, mjestima, ulicama i slično – kaže Ivan Rizmaul, autor 11 tiskovnih priloga.
Jedino je za veljaču tekst Katice Tačković iz Siska  o povijesti Vile Dubravčice, prelijepe starinske tradicijske posavske drvene kuće sagrađene 1933. na nasipu Petrinjčice, a spaljene   u ratnoj okupaciji Petrinje i zauvijek nestale jer se nikada na tome mjestu neće obnoviti.
U  prilogu za lipanj 2020. godine o povijesti  Petrinjskog glazbenog zavoda osnovanog 1842. sa zborskom pjevačkom sekcijom,  I. Rizmaul iznosi mišljenje kako je zapravo to početna godina HPD Slavulj, što je 22 godina ranije od  sadašnjeg računanja postanka društva 1864. Ujedno, u istom tekstu ovaj umirovljeni povjesničar predlaže obnovu  i oživotvorenje Petrinjskog glazbenog zavoda, kojem su tada članovi i podupiratelji bili istaknuti i najpoznatiji pojedinci iz sredine 19. stoljeća.

Na prvoj stranici za 2020. godinu  objavljene su fotografije i tekst o Školskoj ulici, od 1889. nazvanoj po Ivanu Gunduliću, ožujak je posvećen pjesništvu Josipa Stanića- Staniosa iz Križa Hrastovačkog, još i slikara i urednika-izdavača sa životom u Kanadi, potom godinama u Rimu, gdje je i sada, ali uvijek  povezanog s rodnom grudom.
Iduće godine  Uskrs će se slaviti 12. travnja pa su na listu kalendara  za taj mjesec pod naslovom Što su jeli naši stari? dostupni  recepti petrinjskih jela -Juhe od graha, Uskrsnih pereca i Grenadirmarša, za svibanj su objavljena Pravila gospojinskoga dobrotvornog družtva Dobrotvor, za pomaganje siromašne školske djece, od  11. prosinca 1904.
Iz novog kalendara u srpnju će se čitati odvojene legende – priče o nekadašnjem čuvenom hajduku Joci Udmaniću i hajdučici Karolini, a u kolovozu o kolodvoru u Petrinji za  105 kilometara pruge Sisak – Karlovac, po kojoj je „vozio, dahtao, stenjao, uspinjao se i tresao… vjerno služio četiri države“ vlak Ćiro, prometovao točno 88 godina- od kolovoza 1903. do kolovoza 1991.
Za rujan i listopad stranice su o obrambenim utvrdama protiv Turaka u Hrastovici, Čuntiću  i Klinac gradu, a mjesec studeni podsjeća na Pravila Kluba Petrinjaca akademičara, od Kraljevske banske uprave odobrenih 14. novembra 1930. za članove studente i ostale akademce „bez obzira na vjeru, potomstvo i narodnost“.
Kako je svaki prosinac  u znaku proslave Božića i  očekivanja Nove godine, i zadnji mjesec iduće godine u svome kalendaru ima opise pučkih petrinjskih običaja tih dana, s naglaskom na najpoznatije Betlemaše.
Na znanje i ravnanje skupljačima i arhivarima  ovog i ranijih sličnih izdanja, u impresumu Petrinjskog kalendara za 2020. godinu navedeni su i  aktualni podaci Tko je tko u Gradu Petrinji: gradonačelnik Darinko Dumbović, zamjenici Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić, predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević, potpredsjednici Miljenko Bušić i Ljubica Sodić.
Danas je zadnji dan Stare godine i neizostavan za smjenu zidnih kalendara: na mome zidu, stalno na oku u kuhinji ispod sata, izdanje iz 2019. već je zamijenjeno novim za 366 dana prijestupne 2020.
Takva dulja,  sa subotom 29. veljače, svima bila sretna!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here