Samozatajni Željko Lipovac dobiva državne nagrade i priznanja za svoje intarzije: Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović primio predsjednika PULU Petriart

Autor Antun Petračić 

Željko Lipovac je predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, ovu vodeću dužnost savjesno i odgovorno obnavlja od 2012. godine, a među 30-tak neprofesionalnih  članova s umjetničkim afinitetima slikarstva i kiparstva iz Petrinje, Siska, Gline, Kutine, Letovanića i drugih mjesta, jedini se kreativno izražava – intarzijom. To je, s najkraćim objašnjenjem, precizno izrezivanje, oblikovanje, slaganje i spajanje zamišljenog mozaika s raznobojnim listićima furnira.

Željko Lipovac spada  među rijetke takve umjetnike  u Hrvatskoj, a po priznanjima i nagradama izgleda kao da je i jedni u državi. Takav posebni talent i izuzetno umijeće opetovano  potvrđuje na godišnjim susretima likovnih stvaralaca, koje Hrvatski sabor kulture svake jeseni organizira u nekom od naših većih gradova. Osobnim likovnim uradcima neizostavni su i ostali „petriartovci“, a njihov predsjednik  tri zadnje godine je vodeći. Tako je 2017. u Karlovcu i 2019. u Krapini pohvaljen za izradu Psa i Sretne žabu, a lani u Slavonskom Brodu intarzija Dječak s plavom kapom (portret unuka Kristijana) proglašen je najuspješnijim likovnim djelom za cijelu RH.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović danas prijepodne svoju prvu javnu obvezu u prvom radnom danu Nove godine imao je upravo s višestruko nagrađivanim Željkom Lipovcem.

Malo ćemo se pohvaliti: ovaj susret-prijam  istaknutog Petrinjca predložili smo upravo mi s PS portala ( jer sustavno „pratimo“ djelovanje Petriart), a danas još i  samom autoru pomogli prenijeti tri intarzije i uokvirena priznanja u malu gradsku vijećnicu. Tu je gradonačelnik sa suradnicama čestitao  Ž. Lipovcu na trudu, priznanjima i nagradama te zahvalio za „unošenje“ imena Petrinje u gradove kulture Hrvatske.

-Želja mi je da Udruga Petriart ubuduće ima više partnerstva s Gradom, da vi  ljudi koji se bavite stvaranjem, kroz svoj likovni izričaj dadete posebnu dimenziju djelima koja  ostaju vječiti ukras i zapisi na našim zidovima, kao vrijednosti koje ostaju trajno za sjećanje- kazao je D. Dumbović.

Gradonačelnik je ujedno Petriartu predložio održavanje jedne posebne likovne kolonije za ukrašavanje prostorija Škole nogometa GNK Mladost, što je predsjednik udruge odmah prihvatio.

– Ovu pohvalnu  ideju prenijet ću  članovima na prvom sastanku u siječnju, siguran sam u njihov pristanak, vjerujem da ćemo izraditi ili donirati 10-15 slika raznih formata, tema i  tehnika. Osobno obećajem darivanje jedne svoje najnovije intarzije, bit će iznenađenje donatorske večeri skorašnje zimske Zelene noći – obećao je gost današnjeg prijama kod gradonačelnika Petrinje.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here