Čovjek koji nosi darove i želju za ozdravljenjem: Saša Umićević u petrinjskoj Novoj bolnici

Autor:Miroslav Šantek

Hladan,nedjeljni vjetar njiše gole grane drveća oko petrinjske Nove bolnice – punog imena: Specijalne bolnice za kronične bolesti Petrinja, ispred koje iz automobila vadi i na bolnička kolica slaže vrećice s darovima koje je cijelo jutro sa svojom suprugom punio čovjek u crnom kojeg uopće ne zanima tko je koje nacionalnosti, vjere, boje kože – ne zanima ga ništa sličnoga jer on kaže da su svi ljudi isti. Svi su Božja djeca. On je petrinjski paroh Saša Umićević koji je prije 5 godina stigao iz Karlovca u Petrinju i preuzeo službu i parohiju sv.Spiridona.  Čim je stigao u Petrinju grad,  napravio je stvar za koju nismo sigurni da se slično nešto događa u našoj blizini. Naime, Saša već 5 godina na velike blagdane Božića i Uskrsa obilazi bolnice i potrebite i tom prigodom baš svakome udijeli dar i pozove božju pomoć za ozdravljenje bolesnika.

Tako je bilo i danas. Uoči samog pravoslavnog Božića, vjernici parohije, ali kao što Saša kaže i rimokatolički vjernici, muslimanske vjere, građani – skupili su na poziv sredstva za ove darove što ga jako veseli, a on je ovdje već jako poznat i uvijek dobro došao gost.

Evo našeg Saše –  s vrata viče  telefonista i radnik na informacijama Vesna Trstenjak koja se svaki put raduje dolasku ovog čovjeka za kojeg misli da njegovo prisustvo jako puno znači bolesnima i onima koji nemaju nikog svoga. Odlučili smo to provjeriti na licu mjesta. Saša je donio šezdesetak darova, onoliko koliko se nalazi pacijenata u ovoj bolnici, a idućih dana posjetit će i Dom za psihički oboljele odrasle osobe u Petrinji i mnoge građane u potrebi iz njegove parohije.

Dizalo je stalo na drugom katu, a na hodniku nas je dočekala dr. Gordana Stjepanović, specijalist pulmolog koja radi na odjelu za pulmologiju i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi. Dr. Stjepanović kaže da je dolazak paroha Saše ovdje već godinama velika psihološka pomoć za bolesnike, pogotovo one na palijativnoj skrbi i zahvaljuje mu se na dolasku.

Saša pokuca na vrata, zaželi dobar dan, predstavi se, pita bolesnike kako su, podijeli im darove i zazove božju pomoć za njihovo ozdravljenje. I onda ode do druge sobe. Vidim da mu je toplo oko srca i da to doista iskreno radi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here