Tea je čudo – iznenadila je i doktore kad su vidjeli da može držati par minuta noge u zraku

Autor:Miroslav Šantek
Gleda ljude oko sebe. Ponekad uputi pogled i prema meni. I velikoj leći mog fotoaparata.I nasmije mi se. I maše ručicama i nogama. Dobro je ubundana, zamotana, sva sretna na friškom zraku u središtu Petrinje. Leži  u kolicima pod neprestanom pažnjom njene majke Ivone i gleda gdje su na trenutak nestale njene dvije sestrice koje ju baš svakog dana kao male lavice čuvaju i ne odvajaju se od nje.Ona se zove Tea i pozna ju cijela Hrvatska.
Tea Matijević u travnju puni tri godine života. Kad je imala samo dva mjeseca liječnici su joj dijagnosticirali tešku bolest – spinalnu mišićnu atrofiju koja strahovito brzo napreduje i koja bi je vrlo brzo učinila ovisnom o respiratoru, a njeno zdravstveno stanje bi bilo sve teže i teže. Srećom, pojavio se vrlo skupi lijek Spinraza koji je prvi put u Hrvatskoj upotrijebljen baš na Tei. Postupak je bio vrlo bolan – lijek se daje u kralježnicu, punkcijom se vadi pet mililitara likvora i umjesto tih pet mililitara dodaje se Spinraza, ali Tea je sve izdržala i njeno stanje se počelo polako popravljati. Prošlog prosinca je primila desetu dozu lijeka i primjetno je da sve više može samostalno držati glavicu,okreće se, puza po cijeloj kući. Uskoro će dobiti stajalicu i krenut će s vježbama vertikacije da učvrsti vrat i glavu.U svakom slučaju Tea jako dobro napreduje i iznenadila je doktore koji ju liječe kad su vidjeli da par minuta može držati noge u zraku.
Tea otvara usta i pokušava dozvati svoje sestrice Elu i Leu koje se stalno s njom ,a koje su došle po diplome o uspješnom završetku škole klizanja. Tea dugo spava, a kad se probudi ima na rasporedu vježbe i druženje sa svojom obitelji. Pet puta jede i ima dobar apetit. Tea napreduje polako, samostalno diše, svakim danom se vide pomaci. Tea je doista čudo. I sam sam ju dotaknuo i nasmijala mi se. To je jedan od “onih” osjećaja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here