Crnog labuda definitivno, dakle, nema

Foto:YouTube screenshot

Autor: Marjan Gašljević
Sreća, jutros je nešto toplije za razliku od jučerašnjih -16 celzijevaca. Na jutrošnjih -5 čisto je prihvatljivo čučati na nasipu uz Kupu i pretraživati rječno korito. Ja, klasično Nevjerni Toma šokiran sam saznanjem da više nema „crnog labuda“ želim se i osobno uvjeriti u tu tezu labudova „tate“. Smrznutim prstima čvrsto stiščem fotić i čekam dokaz koji ću ovjekovječiti i dokazati prvenstveno sebi da je to neistina.
Sinoć je u Stranci održan sastanak da bi se raspravilo i utvrdilo razlog gubitka izbora kandidatkinje koju su podržavali. Crnog labuda, dakle, nema stoga je nužno potrebno naći nekog drugog krivca. Jutros zarana ministar Medved samouvjereno je u kamere ustvrdio da pouzdano znaju razlog gubitka izbora. Izbore smo izgubili jer je protukandidat dobio više glasova. Mrk i ozbiljan kao i uvjek nastavio je dalje: „Ovaj gubitak izbora samo će nas ojačati te će mo biti jači nego ikad i pobjediti na Parlamentarnim izborima.“ Pa tko, pa i Nevjerni Toma, ne bi povjerovao u ovako čvrsto argumentiranu izjavu posebno ako znamo da crnog labuda, jednostavno, više nema.
Da su novinari bili mrvicu strpljiviji možda bi čuli i onu drugu rečenicu ili drugi dio rečenice „osim ako politički suparnici ne dobiju više glasova“. Zaključak je, dakle, ako želite imati jaku stranku morate strpljivo i argumentirano gubiti izbore.
U nervoznom i nestrpljivom iščekivanju kako će se odvijati sinoćnji sastanak razočarano smo jutros saznali da se nije u stvari desilo ništa. Malo se pričalo i dogovorilo da će se nastaviti pričati i analizirati. Nekako takav zaključak je donesen i poslije europarlamentarnih izbora s tim da javnost nikada nije doznala rezultate tih analiza. Nekako mi se čini da se svi maksimalno trude da se izbjegne bilo kakva ozbiljnija analiza a s tim i njihova krivica jer na zaboravimo kako su se napuhavali u predizbornoj kampanji odbacujući svaku mogućnost gubitka izbora i euforično uzvikujući: „Pobjeda!“ Ne zaboravimo i činjenicu mnogobronog članstva koje je, kao i mnogo puta do sada, podmetnulo leđe rudareći na terenu možda bi njima, u njamanju ruku korektno, trebalo kazati tko je zakazao ili bar nije odradio posao do kraja. Kazati „gubitkom izbora jačamo“ je toliko uvredljivo za sve one koji su bauljali ulicama gradova i mjesta lijepeći plakate, ubacujući promotivne materijale u poštanske sandučića i obijajući pragove susjeda i poznanika nagovarajući ih da izađu na izbore i glasuju za njihovog kandidata. Možda su oni ti kojima bi trebalo položiti račun. Na koncu na njihovim leđima mnogi su se popeli i sada ne žele pogledati dolje. Možda je to prava poruka gubitka izbora.
Plenković, očito, koristi itakako dobru priliku mogućnosti Parlamentarnih izbora nešto ranije, odnosno prije stranačkih tako da kroz sastavljanje lista za te Parlamentarne izbore jednostavno eliminira dio članstva koji i nisu nešto na njegovoj strani, gurne ih u zapečak a onda poslije, ma kako ti izbori završili, provede stranačke. Svakako da bi na taj način maksimalno oslabio svoje stranačke prijatelje koji žele njegovo mjesto na čelu Stranke. Znakovito je upravo u tom smjeru da na sinoćnji sastanak nisu došli najizvikaniji aspiranti a eventualni njihovi sljedbenici su se zavukli šuteći pod stol u čekanju raspleta situacije.
Sve u svemu, pošto nema „Crnog labuda“, mislim da bi analiza mogla završiti „otkrivanjem“ nekog „Žutog kosa“ ili možda čak i „Radosne sove“ s gubitkom nekih sporednijih igrača koji nisu dobili priliku čak niti na klupi. Anušića, recimo, štiti „Lex šerif“ što, pak, za Mikulića ne vrijedi. Nekako mi se glavni inspektor jučer „smanjio“.
S druge strane, pak, znakovito je da je počelo i rasipanje „žetončića“ a iz Klisovićeva istupa da „Bandića ne bi zvao na inauguraciju“ sluti mi da bi taj lik mogao inauguraciju gledati na TV-u ako si ga ponese.
U stvari, odustajem od čučanja na nasipu i buljenja u Kupu idem do Piškornjača snimati kosove i sove. Možda mi se posreći.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here