Za njih nema zime – već 20 godina na isti dan se okupe na istom mjestu i feštaju

Autor:Miroslav Šantek
Kao u neka prastara vremena muškarci odu u šumu po drva za ogrjev.Vraćaju se nakon nekog vremena s debelim granama, komadima srušenog drveća, skupljalju dovoljno drvnog materijala da bi zapalili vatru i oko nje se ugrijali.
Zima je 2020. Prvi dani Nove godine su otkucali i prošli , a na sam dan Bogojavljanja ili u pučkom nazivlju Sveta tri kralja (6.1.) skupina ljudi već 20 godina zaredom, bez obzira kakvo vrijeme bilo na to Bogojavljansko jutro uputi se na brdo iznad Hrastovice u blizini Petrinje i pored ruševina nekadašnje crkve sv. Duha naloži veliku vatru,narežu se kobasice, špek, kruh… poteče gemišt iz obližnjih vinograda, začuje se govor, smijeh, pjesma…
Na oštrom, friškom zraku i ove godine okupila se ekipa: Blaženko Golub,Dominik Golub , Ivica Božić , Mirko Pranjić, Josip Karaga, Karlo Karaga, Marija Karaga Mirko Čulig, Milan Maraković,  Jelena Maraković i Ivica Karaga. Uživaju u prirodnom okolišu. Ispred njih je prizor ruševne crkve s gotičkim elementima. Postoji i mali drveni zvonik i drvena kućica za skrivanje od ekstremne zime.  Na tom mjestu lako možete osjetiti svu ljekovitost prirode čak i u zimskim uvjetima i duševni mir. Iznad krošnji drveća kruže sokolovi, kroz guste šume do ušiju divljači dopiru vaši glasovi,a ako se popnete na brdo iznad ugedat ćete civilizaciju. Petrinja i Sisak su vam na dlanu, a sa lijeve strane bijeli se Zagreb grad.
Ovi ljudi,mahom stanovnici obližnje Hrastovice i nekadašnji članovi planinarskog društva će sasvim sigurno i iduće zime Bogojavljanje dočekati na ovom mjestu. Nadaju se da će se do tada okoliš malo urediti i proljepšati.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here