‘H.E.J.T.E.R.I’ Dina Pešuta uskoro u ZKM-u

“H.E.J.T.E.R.I” su drama o povratku, prijateljstvu i odrastanju. Oni su grupa prijatelja, postarijih milenijaca koji pokušavaju odrasti, donijeti odluke i držati ih se u svijetu u kojem su granice, karijere i međuljudski odnosi toliko tekući da im gotovo cure kroz prste. H.E.J.T.E.R.I su hipsterska božićna rapsodija, emotivni after party i reunion.”

Ovim riječima ZKM najavljuje svoju prvu premijeru u 2020. godini, dramu H.E.J.T.E.R.I Dina Pešuta u režiji Judite Gamulin, u kojoj autor opet progovara o svojoj generaciji. Milenijalci (ili generacija Y) su zadnji naraštaj rođen prije interneta i novih tehnologija, ali baš je njihovo odrastanje obilježilo informacijsko doba sa svojim digitalnim tehnologijama i eksplozijom društvenih mreža. Kažu da su prva generacija koja živi lošije od svojih roditelja, da su zbog globalne gospodarske krize primorani na prekarni rad, dulji ostanak u kući s roditeljima i odlazak u druge zemlje. Kažu da su dobro obrazovani, samouvjereni, uporni, liberalni , ali isto tako da su razmaženi, narcisoidni i nesretni.

To je generacija ljudi čiji stariji članovi “tuku” tridesete i trebali su već otvoriti neko novo poglavlje u svom životu. Trebali…

S ovim zeitgeist komadom koji gori u anksioznoj atmosferi u kojoj živimo mi zarobljeni u produženoj adolescenciji, povezala sam se instantno. To je drama kakvu bih napisala sama da sam kojim slučajem najbolji mladi domaći dramski pisac, što nažalost nisam, tako da mogu biti samo beskrajno zahvalna što mi je povjerena. (…) Ovaj se sadcom slama pod težinom egzistencijalne krize svojih likova, u njegovoj atmosferi prava šala gotovo da više nije potrebna, linija radnje je više kao neka kaotična petlja, a građen je na mračnom, nadrealnom, nesavršenom i apsurdnom humoru tipičnom za millennialse. Taj novi teatar apsurda javlja se kao odgovor današnjici – svijetu koji je prestao biti tradicionalno logičan. Smrt tradicije koju ova generacija na svojoj koži osjeća više nego bilo koja druga do sada, osim velike slobode, donosi i veliku neizvjesnost, a protiv neizvjesnosti se najlakše boriti upravo hejtanjem. Kada tome pridodamo činjenicu da je ovo prije svega Dinina autobiografska fikcija ova priča postaje intimni, topli vodič za preživljavanje dvadesetih. (Judita Gamulin)

Judita Gamulin diplomirala je Filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je završila i BA studij Montaže. Posljednjih 7 godina radi u filmskoj i reklamnoj produkciji kao redateljica, scenaristica, asistentica režije i montažerka. Do danas je snimila nekoliko kratkih filmova, od kojih je „Cvijeće” (2015.) nominirano za Studentskog Oscara Američke filmske akademije, a s filmom „Marica” (2017.) sudjelovala je u „Future Frames” programu na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary. Aktivna je članica udruge BoliMe – nezavisne umjetničke inicijative za podršku mentalnom zdravlju mladih.

Dino Pešut rođen je u Sisku 1990. godine. 2017. godine završava studij dramaturgije, usmjerenje dramsko i filmsko pismo na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao dramaturg i redatelj u Hrvatskoj i inozemstvu. Režira predstave Poslije Alkestide i Škola za anđele (Zekaem) Kao dramaturg najčešće surađuje s redateljicom Selmom Spahić. Iz te suradnje, ističu se predstave Majstor i Margarita (HNK u Rijeci, 2016.) te 1981. (SNG Maribor). Kao dramatičar debitira dramom Pritisci moje generacije u režiji Same M. Strelca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Drama (Pret)posljednja panda ili statika je praizvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu u režiji Saše Božića. 2016. godine je s istom dramom pozvan na program Stueckemarkt pri festivalu Theatertreffen u Berlinu. Za isti tekst je nagrađen Deutschen Jugendtheaterpres 2018. godine, a iste godine izdaje i svoj prvi roman Poderana koljena.
Peterostruki je dobitnik nagrada Marin Držić Ministarstva kulture za najbolji novi dramski tekst: za drame „L.U.Z.E.R.I.” (2012), „(Pret)posljednja panda ili statika“ (2013.), „Veliki hotel Bezdan“ (2015), „Stela, poplava“ (2016.),  te „Olympia Stadion“ (2017.).

Dino Pešut
H.E.J.T.E.R.I

koprodukcija: RUPER i ZKM

Redateljica: Judita Gamulin
Scenograf: Vanja Magić
Oblikovatelj videa i svjetla: Ivan Lušičić Liik
Autor glazbe: Leo Beslać
Kostimografkinje: Marta Žegura, Judita Gamulin
Inspicijentica: Stella Švacov Miletić
Glume: Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Luka Bulović, Ugo Korani, Katarina Bistrović Darvaš

Premijera: 18. siječnja 2020. u 20,00 sati

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here