Reportaža sa sv. Nikole: nešto se promijenilo na ovom mjestu

Autor:Miroslav Šantek

Dođite u sunčano predvečerje na ovo mjesto.Od glavnog parkirališta petrinjskog centralnog groblja skrenite udesno cestom koja se uzbrdo propinje i zaustavlja na malom platou s kojeg puca spektakularan pogled na Petrinju. Grad se razlio u svoj punini i širini, tek ga omeđuju suprotna, zapadna brda na kojima umire sunce i obronci Zrinske gore. Iza vaših leđa je staro pravoslavno petrinjsko groblje kojim dominira kapela sv. Nikole, prastari komad povijesti, star čak 231 godinu. Nikola je oronuo, s vidljivim ožiljcima prošlog rata, ali je još uvijek u svoj snazi i punini. Vrata su zaključana, a pogled kroz prozor daje mističan prizor igre svjetla i sjene na praznoći unutrašnjosti i licima naslikanih svetaca. Stvaran mir caruje na ovom mjestu i groblju na kojem su pokopane mnoge generacije Petrinajca.

Od same crkve se prema sjevernoj strani spuštaju zelene i jako dobro održavane aleje koje dotiču cestu koja razdvaja katoličko i pravoslavno groblje, a istočna i južna strana završavaju na granici šume i zelenih polja. Ovdje je vrijeme doista stalo, ali nešto se ovih dana dogodilo. Nešto što je drastično promijenilo izgled ovog mjesta.

Oni koji u skorije vrijeme nisu bili na groblju sv. Nikole će se jako iznenaditi. I to ugodno. Groblje je sada potpuno ograđeno, a na samom ulazu su postavljena lijepa vrata i ograda. O čemu se konkretno radi pitali smo direktora petrinjskog Komunalca Vladu Lovrekovića koji je u izjavi za PS portal rekao da su djelatnici Komunalca posljednih dana kompletno ogradili groblje i tako spojili cjelinu sa grobljem sv. Benedikta. Na ovaj način su prvenstveno riješili problem sa upadima divljih svinja na groblje koje su radile popriličnu štetu, a i sama slika groblja je postala ljepša.Kaže da kako je kroz uspješno odrađene projekte EU financirao nedavno uređenje sv.Benedikta, da su u Komunalcu smatrali da je korektno da oni sa svojim novcem urede i ovaj dio groblja. I objekti u dvorištu će promijeniti izgled, cvjećara će dobiti novi krov i fasadu, a kompletno će se urediti sve staze na sv. Nikoli, a također i glavna staza prema velikom križu na sv. Benediktu.

Ali nije to sve. Komunalac je ogradio i groblje u Prnjavoru, Maloj Gorici i upravo traju radovi u Hrastovici, a ovih dana kreće i postavljanje ograde na grobljima sv. Roka i sv. Trojstva. I sam zakon kaže da je groblje isključivo ograđen prostor.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here