Staro zdanje u središtu grada: nekad miris kobasica, danas stihovi

Autor:Miroslav Šantek

Bio je to pravi užitak za nos. Prije tridesetak godina, ako ste krenuli niz tadašnju Arhovu,današnju Srnakovu ulicu nizbrdo prema nasipu Petrinjčice, mogli ste osjetiti zamaman miris vrhunskih kobasica koje se suše na katovima ogromnog zdanja koje je u to doba koristila čuvena petrinjska tvornica Gavrilović. Stari ljudi su znali govoriti da se baš na tom mjestu tvori tako dobra mikro klima idealna za sušenje kobasica koje su u to doba znale šest mjeseci provesti na tom mjestu prije nego što bi otišle u prodaju.

Danas to ogromno zdanje stoji pusto i podsjetnik je na to prohujalo doba koje se više nikad neće vratiti, a tvornica Gavrilović i dalje postoji i uspješno posluje na drugom mjestu i vrlo je bitan čimbenik petrinjskog gospodarstva.

Ali taj napušteni ogromni prostor pojavom društvenih mreža i dalje živi.  Doduše, na potpuno drugačiji način. Često se može na facebooku vidjeti poneka objava u kojoj bi neki stanovnik ili prolaznik kroz grad zastao pored derutnog zida i snimio grafitne stihove nepoznatog grafitera. Ono što je zanimljivo u priči je da to nisu klasični grafiti kakve možete vidjeti na pročeljima mnogih zgrada. Jest, i ovdje postoji pokoja poruka Dinamovih navijača, ali ovo su stihovi rap i hip hop pjesama koji vas na trenutak zaustave jer treba sve to pročitati. U svakom slučaju vrlo zanimljiva stvar usred Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here