Prva dva koraka za crkvu sv. Katarine : Na k.č. br. 2979 u Majdancima izgradit će se memorijalno spomen svetište

Autor Antun Petračić

U Ulici Stjepana Radića (Majdancima)  k.č. br. 2979 k.o. Petrinja mjesto je nekadašnje crkve sv. Katarine, a bit će ponovo lokacija obnovljenog spomen katoličkog svetišta,  miniranog i srušenog u neprijateljskoj agresiji.

Crkvu ove svetice u predjelu Majdanci u znak zahvalnosti za spas od Turaka podignuli su doseljeni Hrvati iz Starog Majdana u Bosni, a pouzdani podatak je  o drvenoj kapeli iz 1722. godine Tijekom 1880.-1881. zidanu crkvu gradio je petrinjski obrtnik Bonifacije Cettolo, bila je u stilu klasicizma s nagovještajem secesije, uočljivog pročelja i spomenik kulture A kategorije.

U napadu pobunjenih Srba i tzv. JNA toranj sv. Katarine pogođen je 14. rujna 1991., a u okupaciji Petrinje potpuno je devastirana,  crkvu su minirali u veljači 1992. i ostatke razvezli po Banovini. Lokacija crkve, uz koju su vjerski i sentimentalno vezani naraštaji Petrinjaca, godinama je čist, prazan, na sveto mjesto podsjeća samo visoki drveni križ i dva razrasla crnogorična ukrasna stabla…

Za povratak sv. Katarine učinjena su prva  dva početna koraka: 5. studenoga 2019. gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović donio je Odluku o osnivanju i imenovanju Komisije za dostojanstveno obilježavanja lokacije crkve sv. Katarine, a  prvi sastanak ovog tijela održan je u utorak 14. siječnja 2020.

Odbor je šestoročlan,  predsjednik je vijećnik HSS u Gradskom vijeću Miroslav Petračić, a tu su predsjednik Gradskog vijeća Nenad  Radošević, vijećnica HDZ Magdalena Komes, privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitnu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec, koordinator Komisije Dino Žilić i novinar Antun Petračić.

– Dugo je sazrijevala ideja o obnovi crkve sv. Katarine, koja je osobito na srcu, u pamćenju i sjećanju  Petrinjcima iz Majdanaca i okolnih ulica. Nova sveta Kata trebala bi ostati trajno spomen sjećanje na miniranje, razaranje, rušenje i nestanak crkve iz 18. stoljeća, kojoj su sada samo djelomično uočljivi temelji. Vidio sam u Berlinu tamošnju Crkvu sjećanja s  konzerviranim ostacima građevine i detaljima zadržanih iz rušenja u 2. svjetskom ratu. I u Glini je nešto slično učinjeno s ostacima prijeratne crkve. U takvom memorijalnom stilu i spomen obliku mogla bi biti i naša sv. Katarina, a o ovome je već kontaktiran biskup sisački Vlado Košić – predložio je i izvijestio M. Petračić.

U raspravi  je prihvaćena ova ideja, a za  konkretnu razradu dogovorit će se izravni susret s biskupom Košićem, te razgovarati s konzervatorima. U proširenje ove Komisije ponudit će mjesto upravitelju  sv. Lovre prečasnom Josipu Samaržiji ili predstavniku župe u kojoj je teritorijalno sv. Katarina, a o uređenju spomen crkve razgovarat će se i s Udruženjem obrtnika Petrinje, Gline, Topuskog i Pounja. Njihovih 300-njak članova od  kraja Domovinskog rata kao svoj Dan slave blagdan sv. Katarine i svakog 25. studenog u Majdancima počinju svečanost, uz molitvu ispred drvenog križa, donacije ovog udruženja.

Kao i o dosadašnjim sličnim aktivnostima na obnovi srušeni crkvenih svetinja Grada Petrinje, PS portal redovito će izvještavati o djelovanju Komisije za dostojanstveno obilježavanje lokacije srušene crkve Svete Katarine.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here