Danas se slavi sv. Antun opat, pustinjak: Prvo godišnje, zimsko hodočašće, u svetište Hrvatskog Čuntića

Autor Antun Petračić

Na vrhu brda Hrvatskog Čuntića u petrinjskoj dubini Banovine, dva puta godišnje prepuni se župna crkva sv. Antuna Padovanskog i nevelik prostor oko nje s naslonjenim franjevačkim  samostanom. Ovo je mjesto u dugoj povijesti godina i stoljeća, od prve crkvom iz 1702. (pre-do)živjelo i dobrog i lošeg: paljenja, miniranja rušenja i uništavanje, ali uvijek s  povratkom svetinja i učvršćenja katoličke vjere, nade i ufanja.

Najveća i najznačajnija godišnja okupljanja u Čuntiću su 17. siječnja i 13. lipnja, na blagdane sv. Antuna opata pustinjaka i sv. Antuna Padovanskog, službenog nebeskog zaštitnika ovog hrvatskog kraja i malobrojnih župljana   u par sela. Samo ih je 300 stalnih po zadnjem popisu za blagoslov kuća u H. Čuntiću, Čuntićkom Prnjavoru, Kraljevčanima, Dragotincima, Peckom i Donjoj Mlinogi.

Njihov  dugogodišnji, već više od 30 godina stalni  duhovnik, pater Petar Žagar danas u petak, nije krio radost i sreću.

– Hvala Bogu za ovaj dan – kazao je dobri pater Petar na spomendan „zimskog“ Antuna,  opata i pustinjaka, kojeg štuju i slave u cijelom svijetu. U župnoj crkvi popodne u 17 sati služit će drugu današnju svetu misu, dok je onu svečanu  prijepodnevnu blagdansku predvodio i nadahnuto propovijedao redoviti gost čuntićkog brda pater Petar Cvek iz Franjevačke provincije na Kaptolu u Zagrebu.

U Hrvatskom  Čuntiću posebnost je štovanja svetog Antuna pustinjaka po produženom slavljenju Božića nakon službenog završetka toga blagdana, zbog čega su ispreda glavnog oltara još uvijek velike jaslice, a  cijelo misno slavlje popraćeno pjevanjem božićnih napjeva. Orila je cijela crkva, uz veliku pomoć orguljaša Alojza Vešligaja iz Krapine, brata umrlog bivšeg župnika u Čuntiću i potom Hrastovici, p. Čedomila Vešligaja.

Malobrojnim  domicilnim starosjediocima ove župe  došli su raseljeni rođaci iz Petrinje, Siska… prijatelji i susjedi iz okolnih sela…

Već po tradiciji na zimsko i opet za ljetno Antunovo, u manje od dva sata hoda iz Hrastovice su kroz Tješnjak i Zelenu dolinu dopješačili  Juraj Radučević, Ivica Filipović i Milan Rokić, a na cilju otvorili naprtnjače i okrijepili se vlastitim domaćim vinom, rakijom, kobasicama.  Od njih smo doznali kako će se u srijedu, na blagdan sv. Vinka, skupiti još više muškaraca iz Hrastovice i od kleti J. Radučevića organizirano uzbrdo uz novog župnika došlog iz vinogradarskog Iloka, krenuti u godišnji blagoslov svojih trsova.

Najmlađi današnji hodočasnik bio je dvomjesečni Milan Požar, s mamom Lucijom, r. Galijan i bakom Tonkom ( danas joj je imendan), a iz Pešćenice su stigli supružnici Mladen i Višnja Gorenc, čiji je 10-godišnji sin Adam ministrirao na misi.

– Sveti Antun pustinjak zaštitnik je naše obitelji, jer smo se na današnji dan upoznali u njegovu svetištu u Banjalučkoj biskupiji.  Sada smo drugu zimu u Čuntiću, a dolazit ćemo i na ljetno slavlje – kazala je Višnja Gorenc, koja je s posla na pilani ovaj petak uzela slobodan dan.

Na svako Antunovo ovdje se skupi više Antuna, pa ni ovogodišnji blagdan nije izuzet od imenjaka (među koje spadam i osobno), već  smo naviknuti na primanje čestitki i jedan drugom nazdravljati, a najkonkretniji je običaj Antuna Lovrekovića podvorbom pića iz paket-prostora njegova osobnog automobila.

Poslije svete mise i danas je župnik pater Žagar častio vjernički puk kuhanim vinom i vrućim čajem, a članice KUD Čuntićanka dijelile svoje kolače, već misleći na lipanj, kada su po ljetu i u drugačijoj klimi od današnjeg prohladnog i maglovitog dana,   domaćini i organizatori tradicionalnih Antunovskih folklornih susreta.

Ako ste  Antun, Anton, Tona, Antonija, Tonka… i izvedenica iz ovog imena- sretan vam imendan !

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here