Na terenu: S djelatnicima petrinjskog Komunalca koji su krenuli u uređivanje gradskih groblja

Autor:Miroslav Šantek

Zvuk motorke rasparuje grobnu tišinu ovog mjesta. Piljevina leti zrakom i pada na ledenu zemlju, a velika grana stare lipe se otpiljena strovaljuje u ambis. Odsjekao ju je iskusni vatrogasac iz korpe koju drži velika pokretna ruka vatrogasnog vozila, a drugi čovjek stoji na ivici velikog nadgrobnog spomenika i štiti ga od eventualnog udara grane. Oko nas je zaleđena šuma koja se sija na zubatom suncu. Nalazimo se na zapadnom petrinjskom brdu gdje se smjestilo najstarije petrinjsko groblje sv. Rok.

Stevo Petrović je poslovođa u tvrtki Komunalac Petrinja koja brine o grobljima i koji me je doveo na ovo mjesto da mi na licu mjesta pokaže što je to Komunalac odlučio provesti u djelo. Naime, mnogi građani su se zainteresirali što je to ova tvrtka odlučila napraviti nakon priče objavljene na PS portalu o ograđivanju i uređenju groblja sv.Nikole, pa smo odlučili napraviti cijelu seriju priča direktno s terena.

Orezivanje drveća na ovom groblju je samo uvod i priprema za ograđivanje ovog prostora. Nakon ovog zahvata, ubrzo će se postavljati betonski stupovi oko groblja i žičana ograda. Postavit će se i prigodna ulazna vrata, a ovim potezom će se grobovi i mir pokojnika zauvijek sačuvati od svakodnevnih upada divljih svinja koje nemaju obzira prema ovom mjestu. Na puno mjesta na groblju smo ugledali velike rupe koje su izrovale divlje svinje. Inače, na ovom groblju je zadnjih godina započeta izgradnja kapele sv. Roka koja je do temelja srušena u rano proljeće 1992. I komunalac je izvodio dio radova na ovom objektu koji se vidi kako izranja iz šume s mnogih pozicija u samom gradu. Eksplozija koja je srušila kapelu je raznijela i uništila i okolne grobove, a Stevo mi govori da ima velike planove da ovo groblje ponovno dobije onaj stati sjaj i red. Na groblju postoji puno starih grobova i spomenika koji su neaktivni i koji nemaju svojih korisnika,pa se tako planira izvršiti nova numeracija groblja,a planira se izgraditi i kosturnica na središnjem groblju,pa će se tako ovdje moći otvoriti nova grobna mjesta. Na sv. Roku postoji i nekoliko vrlo vrijednih spomenika kulture koji će se također uz pomoć Ministarstva kulture zaštititi i sačuvati od propadanja.

Vatrogasno – komunalne snage čim su završile posao orezivanja drveća i grana koje bi mogle oštetiti grobne spomenike na sv. Roku, odvezle se se na susjedno brdo na kojem se nalazi groblje sv. Trojstvo i tamo učinile istu stvar. I Trojstvo će okružiti ograda. Komunalac je doista krenuo u velike radove čuvanja i uljepšavanja posljednjih počivališta generacija Petrinjaca.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here