Treba li nam, uopće, svizac Phil?

Foto:screenshot

Autor: Marjan Gašljević

Vani snježi. Zabjelilo je vidike a zimske službe i onaj dio koji nije bio postrojen pred Bandićem rondaju ulicama pokazujući, već jučer kod Velesajma pokazanu, moć. I u Saboru su „uvaženi“, osvježeni jednomjesečnom stankom, počeli „rondati“. Nekako imam osjećaj kao da nisu niti imali prekida. Tepu stalno jedno te isto, bila na tapeti „baba jedan“ ili „baba dva“, i upravo odatle taj osjećaj „već viđenog“ tako da imam osjećaj da što god napišem već je bilo napisano. I prije, a sada nekako još više, postavljam pitanje samom sebi gdje im je ta pamet bila kada bijahu na vlasti jer većina ih se vrti već mandatima što kao vladajući što kao oporba. Dok su na vlasti strava i užas a kada se „spuste“ u oporbu odjednom, kao da si upalio svjetlo, postanu prepametni i prepuni saznanja kako nešto razrješiti, kako i koje reforme provesti, što prodati a što kupiti, što je dobro a što ne. Izvlače se „stručni ljudi“ sposobni a i, očito, spremni na i za sve.

U onom sistemu, kako ga vole zvati, kumunističkog mraka nije bilo „stručnih ljudi“ bili su „kadrovi“. Ako nisi bio „kadar“ mogao si znati što-šta ali u kadrovskoj križaljci nije ti bilo mjesta. Neki politolozi analizirajući hrvatsku tranziciju ovu transformaciju od „kadrova“ do „stručnjaka“ stavljaju, praktički, u istoznačnicu koja bi se svela u definiciju „političke podobnosti“ ali i u nazivlje „crvenih prinčeva“ bar u jednom većem dijelu „stručnjaka“ ili novonastalih „poslovnjaka“ nastalih u hrvatskoj privatizaciji i transformaciji po Cvrtili čiji se temelji sve više drmaju, bar onih malo koji su opstali do sada.

Kako je „baba tri ili četiri“ preživjela dugo rastezanu moguću smjenu jasno je da premijer Plenković neće ići na, kako su mongi predviđali, nešto ranije parlamentarne izbore i s time „preskočiti“ stranačke. U tom scenariju, svakako, bilo je dosta logike međutim takvim raspletom, što je Plenković očito detektirao, ne bi ostvario legitimitet Predsjednika Stranke a unutarstranački izbore koji bi se provodili poslije parlamentarnih sigurno mu ne bi išli u korist bez obzira na rasplet parlamentarnih koji bi mu u takvom scenariju bili izsabotirani više nego upravo završeni predsjednički. Ide se, dakle, redovitim putem s tim da se unutarstranački izbori moraju provesti do statutarnog datuma 17. travnja.

Provedbom unutarstrančkih izbora svoj vjerojatni izbor za Predsjednika Stranke omogućiti će mu i pouzdano pospremanje Stranke tako da će na parlamentarne izbore izaći s isključivo „svojim“ ljudima a izbori, ma kako završili, ostaviti će mu veliki prostor i vrijeme da „pokori“ Stranku. Ovaj scenarij, u stvari, za njega nudi najmenje rizika. Eventualnim gubitkom unutarstranačkih izbora, što je malo vjerojatno u sadašnjoj konstelaciji odnosa, on ne gubi mnogo.

Oko unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici nekako mi se čini više se bave mediji nego sami vinovnici. Svakodnevno mediji iskliču nekog novog kandidata za predsjednika i ako izbori još nisu niti raspisani. U toj „navali“ kandidata sve mi se nekako čini umjetnim i namještenim pa me ne bi čudilo, na koncu, da Plenković bude jedini kandidat. I ako je to malo vjerojatno jer su se neki već poodavno ponudili i deklarirali kao protivnici njegove politike vođenja Stranke i Zemlje pa bi bilo čak i od tih likova krajnje neozbiljno i neodgovorno da se sada povuku.

Neki politički analitičari i igrači skloni javnoj štedljivosti predložili su da se za ovo proljeće tih unutarstranačkih izbora iz američkog Punxsutawneya posudi svizac Phil da bi, eventualno, svojom sjenom pokazao kandidata pobjednika. Kako su Ameri odbili mogućnost buđenja svizca predloženo je puno praktičnije i pouzdanije davno provjereno rješenje. Naime, kandidati  bi se jednog sunčanog podneva postrojili pred zgradom Stranke kroz čija bi vrata zavezanih očiju izašao Njonjo i iza kojeg bi kandidata stao taj je izabran a Radojka Šverko prigodno bi zapjevala „Kud plovi ovaj brod“. Autentičnosti radi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here