Prva godišnja izvještajna Skupština u 2020. – Prepoznatljivost i posebnost Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje

Autor: Antun Petračić 
Već sredinom siječnja, prvi u Petrinji, svoju redovitu, obvezatnu, godišnju izvještajnu skupštinu održali su članovi Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada. S plaćenom članarinom ih je 53, nazočilo 35., a ocijenjeni su prošlogodišnji radni i financijski  rezultati i utvrđeni planovi za ovu godinu. Na ljeto će se napuniti četiri godine prvog mandata ove Udruge, pa će u srpnju održati redovitu izbornu Skupštinu.
Predsjednik je Zlatko Iskrić, dopredsjednik Ivan Pešut, tajnik Zvonimir Martinović, blagajnik Mihajlo  Gajić, a oni su i podnijeli glavna izvješća za proteklu godinu i programe za ovu.
Ova nova udruga pripadnika svih ratnih postrojbi s područja Grada Petrinje ustalila je raznovrsne aktivnosti, po kojima su prepoznatljivi i jedinstveni.
Za očuvanje istine i digniteta Domovinskog rata sustavno  educiraju školsku mladež Petrinje, organiziraju vlastite ili sudjeluju u sličnim manifestacijama vezanih uz ratno vrijeme, priređuju izložbe…Na dostojanstven način obilježavaju dane ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske Grada Petrinje i okolnih mjesta: ZNG-a, 74. i 80. samostalnog bataljuna Petrinja, 162. brigade Zrin Petrinja i 12. domobranske pukovnije Petrinja. Time podsjećaju svoje sugrađane tko je branio ovo područje, a jednim dijelom uz 2. gardijsku brigadu Grom i specijalnu policiju i oslobodio naša mjesta. Sustavno se odaje dužno poštovanje poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, kao i nedužnim civilima. U suradnji s ogrankom Matice Hrvatske  i Ministarstvom hrvatskih branitelja tijekom kolovoza prošle godine u muzeju na tvrđavi Knina trajala je izložba ratnih fotografija i eksponata stradanja našeg grada i oslobođenja tijekom Domovinskog rata, a sada su eksponati u prostorijama Udruge u Gajevoj ulici. Najveća je njena dobit što je dolaze vidjeti učenici osnovnih škola te organizirane skupine odraslih uz pomoć Turističke zajednice Grada Petrinje i Moto kluba Veterani Petrinja. Uz to, ne izostaje se sa svih važnih obljetnica ustrojavanja drugih postrojbi, sudjeluje u vlastitim sportskim aktivnostima, a i onih u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Ministarstva hrvatskih branitelja.  Nažalost, lani nije objavljena knjiga “Ratni putovi postrojbi Hrvatske vojske i policije Grada Petrinje, Centra za motrenje i obavještivanje, narodne i civilne zaštite”, što ostaje zadaća u ovoj godini. Razlog je objektivan: nedostatna financijska potpora koja u cijelosti iznosi 72.500 kuna. Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo je 10.000 kn i zatražena je odgoda vraćanja za šest mjeseci 2020. pa se očekuje, uz suradnju s Maticom Hrvatske Petrinja i istinskim sudionicima toga vremena, pribaviti nedostatna financijska sredstva – kazano je na Skupštini.
Najavljena je također nova izložba ratnih fotografija, vojnih eksponata (originalne uzorke Udruga dobiva od Gromova i Tigrova) i dva dokumentarna  filma, postavljanje triju ploča s 10 imena poginulih hrvatskih branitelja u Srednjim Mokricama, Farkašiću i Brestu Pokupskom, pomagati veterane savjetima i financijski, pomoći ih uputiti na preventivne preglede, nastaviti s uređivanjem i čišćenjem okoliša i obnovom križeva-krajputaša, sastanke Udruge održavati svakog ponedjeljka na večer, proširiti redove uz 60 kuna članarine godišnje…
Uz pohvalu svima koji podupiru i pomažu Udrugu, zahvaljeno je radio i internetskim medijima Petrinje, među kojima i PS portalu “što su uvelike pomogli da se znade što  radimo i čime se bavimo”, rečeno je na godišnjem izvještajnom skupu veterana Domovinskog rata.
U prošloj godini Udruga je raspolagala s oko 80.000 kuna, a u ovoj je financijski plan 160.000 kn. Ovakva predviđanja i sve ostale izvršene programe članovi Udruge  jednoglasno su prihvatili.
S prepuno brojčanih podataka o stradalim braniteljima i civilima Grada Petrinje Skupštinu je detaljno izvjestio Ivan Horvatić u ime udruga obitelji, roditelja, udovica i djece poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, a pozdravio i Darko Dumbović, izaslanik gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića i predsjednik Koordinacije udruga stradalnika Domovinskog rata Grada Petrinje. Među gostima još su bili Viktor Šprajc, ratni zapovijednik 162. brigate HV Zrin i pripadnici postrojbi Gromova i Tigrova.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here