Mačka na hladnom ruzinavom krovu

Autor: Marjan Gašljević

Konačno malo lijepog sunčanog dana, čak niti nešto prohladnog. Zadovoljstvo je prošetati i uživati u danu. Preživjeli smo, naime, jučerašnj „najdepresivniji dan u godini“ koji i nije bio nešto. Niti posebno depresivan, a bome, niti nešto posebno lijepo. Jučer sam, da rastočim depresivu, prošetao nasipom promatrajući obješene tmurne oblake koji su prijetili da se svakog časa istresu. Nisu se istresli a ja sam pogledom tražio po okolnom grmlju šojku koja je neumorno kričala najavljujući mene – uljeza na područje teritorija kojem je ona čuvarica i portirka. S noge na nogu niz nasip pogledom šarajući od bistre Kupe pa kroz ogoljelo granje vrbaka sve u traženju nekog  motiva za fotku ili priču. Ništa.

I onda u tom sivilu u sred vrbaka između nasipa i rijeke neki čudan sivi lik neumorno štihačom kopa rupu. Rupa je već povelika njemu do pojasa a on ritmično nastavlja izbacivati lopate mokre zemlje. Nekako me jeza prošla niz leđa i ako je podne. Sivo, tmurno podne. Da je predvečer u sumrak vjerojatno bih pobjegao trčeći, a ovako sam samo požurio korakom udaljiti se. Kroz glavu mi se stalno motao neki kadar iz nekog filma strave i užasa gdje opaki lik kopa rupu u koju će zatrpati svoju žrtvu. Uff. Za svako slučaj nisam niti fotić vadio iz džepa.

Danas u neobaveznoj šetnji na krovu jedne napuštene i polusrušene kuće ugledam sivo-bjelu mačku kako strpljivo vreba. Kao i na jučerašnju asocijaciju odmah mi padne na um svjetska antologijska uspješnica Tennesseeja Williamsa  „Mačka na vrućem limenom krovu“. I ova mačka želi uloviti „nešto“ a za uspješan lov koristi svoje umijeće. Za nekoga će ova priča završiti uspješno a za nekoga nešto manje uspješno ili ti sretno. Odlučio sam ovjekovječiti mačku. Sad je ona postala lovina. Izvirivali smo svatko iz svog nekog kuta. Svatko je želio neku svoju uspješnu priču.

Bez alkohola i ljubavi priča je završila jer „ta mačka ima nešto u sebi“ pa je samo nestala iz mog vidokruga dok sam se ja nastavio šuljati oko kuće nadajući se ponovnom susretu.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here