Što je bilo – bilo je! Uklanja se blagdansko-praznička iluminacija, razmontira klizalište, skidaju skele s uglovnice iz 1808. godine

Autor Antun Petračić

Jučerašnji treći ponedjeljak u siječnju smatra se najturobnijim, najpesimističnijim, glavnim godišnjim danom depresije i tko ga je takvog preživio – mogao se radovati današnjem utorku, 21. siječnja.

Ujutro se Petrinja probudila u zimskoj hladnoći, prijepodne je grad obavila  gusta magla, a oko podneva zavladala vedrina sa sunčevim grijanjem kao da je početak  proljeća.

U takvoj anticikloni nad  Petrinjom na tri mjesta u središtu grada  sredinom ovog utorka lakše se disalo i osjećalo, poletnije i učinkovitije  radilo…

Stalni radnici Komunalca Petrinje, uz pomoć privremeno zaposlenih iz  sustava javnih radova, do kraja radnog vremena poskidali su sve božićno-novogodišnje   svjetleće ukrase s drveća, grmlja i glazbenog paviljona usred Strossmayerovog parka. Za Advent 2019.-2020.  iluminacija je bila dodatno pojačana i posebno bogata, a sve tisuće žaruljica i kilometri instalacija slažu se, čuvaju i čekaju kod komunalaca novo postavljanje opet u prosincu ove godine. Na tome zajedničkom skladištenju   naći će se i ukrasna oprema koja se miče s rasvjetnih stupova po gradu, a također s Radićevog trga, Trga hrvatskih branitelja, izletišta Pigik i drugdje, pa i prigodno osvjetljenje općinske zgrade u Donjim Kukuruzarima, koju je također  postavilo Komunalno Petrinja.

S  raskićenjem parka iz njegova istočnog  ugla uklonjeno je neku noć od huligana i divljaka  bez osjećaja za opće dobro, oštećeno selfi srce u obliku lista lipe ilirike, od lanjskog Lovrenčeva postavljen novi turistički znak Petrinje. Popravljen, ojačan i obnovljen, doznajemo od izrađivača, lončara Valentina Valenta, bit će vraćen na isto mjesto, što već sada pohvaljujemo i radujemo se.

Uobičajeni izgled vraća se i Trgu  hrvatskih branitelja, na kojem je 44 dana dominiralo zimsko klizalište, a deset centimetara leda od jučer se smanjuje strojno i još danas potpomognuto s prirodnih plus 10 stupnjeva. Na demontaži cijele konstrukcije, a najprije uklanjanju  smrzotina nastalih od čišćenja ledene plohe, sudjeluje ista postava mladića koja je brinula o servisiranju klizača. Od otvorenja klizališta na takvoj su usluzi stajali Grga Fiala, Antonio Čurčić, Draženko Pranjić i Dino Harčević, a u redovitom noćnom dežurstvu, pa zato i nije bilo devastacija i uništavanja, smjenjivali se Sandro Mikulec i Robert Anbel.

Dok se iz parka i s glavnog gradskog trga uklanjaju prosinačko-siječanjska  blagdansko-praznička obilježja i time središtu Petrinje vraća uobičajeni izgled, danas se u blizini dešavalo  još nešto značajno za Petrinju.

S  nogostupa po Trgu dr. Franje Tuđmana i Ulice Ljudevita Gaja počelo je skidanje metalnih skela  oko stare kuće uglovnice, jer je završila poratna obnova cijelog pročelja. Dugačkoj i velikoj jednokatnoj zgradi vraćen je nekadašnji izgled, a o povijesti  ove građevine doznali smo na pravom mjestu, od istraživača lokalne povijesti, Ivana Rizmaula.

Zgrada sadašnjeg izgleda sagrađena je 1808. godine, a prethodno je  na njenom mjestu stajala kuća Franje i Ane Jelačić, oca i majke hrvatskog vojskovođe i  bana Josipa Jelačića. Prizemlje kuće s početka 19. stoljeća za svoje potrebe gradio je Mathius Čajić, a za  dogradnju i sadašnje vizure zaslužan je vlasnik, advokat Dragutin Trbljanić. U prizemlju kuće uvijek su postojali lokali za razne usluge građana.  Sada je uglovnica etažirana na sedam pojedinačnih vlasnika, a jedan od njih je po obiteljskom naslijeđu i Ivan Rizmaul.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here