Održala se tradicija u Hrastovici: Vincekovo na Prisovju uz blagoslov i molitvu novog župnika, p. Dragana Grizelja

Autor Antun Petračić
Danas je 22. siječanj! Na ovaj nadnevak 1993. počela je Operacija Maslenica, oslobodilačka akcija Oružanih snaga Hrvatske i pripadnika MUP-a kojom su oslobođeni zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zračna luka Zemunik, a naknadno i brana Peruča. Godine 1591. rođen je filozof Francis Bakon, a 1788. engleski književnik Gordon Byron. Danas je rođendan hrvatskog glumca Borka Perića (1981.), 1973. umro je američki političar i predsjednik Lyndom B. Johnson…
Ovo je prijestupna godina i do kraja 2020. još su 344 dana.
Danas je i spomendan sv. Vinka, đakona i mučenika iz vremena cara Dioklecijana. Vinko na latinskom je ime Pobjedonosan, ovaj svetac nebeski je zaštitnik staklara i mornara, ali i vinogradara, vinara i podrumara,općenito vinoljubaca.
22. siječanj je Vincekovo, početak nove vinogradarske godine, koju osobito obilježavaju vlasnici loze, trsja, brajdi, kleti i podruma, pridruženo uz pajdaše prijatelje vinoljupce, uz obilazak gorica, pregled vinograda i po njemu stavljanih kobasica i špeka, prvog orezivanja grančica – lucni i svečenički blagoslov s molitvom za novu rodnu i plodnu godinu.
Ovog običaja danas iza podneva pridržavali su se u cijelosti vlasnici 13 vinograda u predjelu Prisovje, na idealnoj osunčanoj južnoj strani prigradskog mjesta Hrastovice. Njihovo Vincekovo uvijek počinje iz kleti Juraja Radučevića, a tu i završava na muškoj veselici uz vlastito lanjsko vino i domaći osušene mesne i sirne specijalitete.
Za ovo piće klimatski je bila zahtijevna lanjska godina: s manje uroda, ali kvalitetnim vinom, slažu se hrastovački vinogradari
– Proslava Vincekovog kod nas ima dugu tradiciju i samo još Martinje dijeli isti status. Uvijek na ovaj blagdan po običaju gazda pozove prijatelje, pajdaše mejaše na obilježavanje početka vinogradske godine za koju poslovica kaže: Ak’ za Vincekovo sunce sja, puno vina bude u kleti”. Špek simbolizira želju da ove godine izrastu veliki grozdovi, a kobasice trebaju dočarati koliko će grozdovi izrasti. Svaki vinogradar koji drži do svoga vinograda treba do Josipova lozu orezati, do Đurđeva je povezati, do sv. Sofije okopati, za Ivanje početi špricati, za sv. Bartola klopoca postaviti, za Miholje grožđe pobrati, za Lukovo poslušati mošta je li se primiril, za sv. Martina mošta pokrstiti i za Vincekovo sve to ponoviti. Danas ćemo mi vinogradari blagoslovljenu lozu staviti u staklenku s vodom, ostaviti na sobnoj temepraturi sve do Cvjetnice i tada bi se trebali vidjeti mali listići i pokazati sitni grozdići. Grančica loze se obično reže na tri pupa što simbolizira “oca, majku i djecu” – o običaju uz sv. Vinka kaže Mladen Korečić – Piksi.
Njegov je vinograd četvrti po redu, nakon Jure Radučevića, Zvonka Beloševića i Marijana Mandića obišla skupina susjeda i prijatelja. Prohodali su oni uzbrdo uz Hrastovačku goru sve do zadnjeg i najvišeg vinograda Ivice Filipovića, koji plemenite sadnice uzorno obrađuje na čak 260 metara, tik do ruševina stare crkve sv. Duha.
Prvi puta ovog Vincekovog duhovni obred na Vincekovo u Hrastovici obavio je novi župnik crkve sv. Bartola, pater Dragan Grizelj. Došao je iz čuvenog vinogradarskog Iloka, crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana, s dobrim iskustvom pučkog slavljenja sv. Vinka i sv. Martina.
– Ovdje u sv. Bartolu u nedjelju sam služio svetu misu zahvalnicu za sve vinogradare Hrastovice, što je tradicionlani običaj i u Iloku. Od tamo nosim prekrasna iskustva i sjećanja, zemlja je Bogom dana za lozu i trsje, a najbolje uspjeva svjetski poznati čuveni traminac. U Iloku se prave i tzv. misna vina, prava i izvorna, bez dodavanja šečera ili vode, a među takvim proizvođaćima znadem obitelji Faletar i Buhač – doznajemo od novog hrastovačkog župnika.
(Protekle tri godine ovakvo Vincekovo u Hrastovici svojom molitvom obilježavao je mladi župnik Igor Barišić, lani za blagdan Bartolovog iznenada nestalog iz župe i otišlog u Zagrebu, gdje je i sada, a radi izvan svečeničkog reda- doznali smo danas neslužbeno. Op.).
Između dvaju blagdana sv. Vinka, lani zasutog snjegom, a danas sunčanog i toplog, gotovo pa proljetnog dana, u OPG Belošević, brojčano s najviše trsova više sorti vinove loze u cijeloj Hrastovici, napravljen je prvi Petrinjski bermet po starinskim receptima, a Zvonko Belošević će bocu ovog specijaliteta darovati župniku 26. siječnja, za kada su dogovorili služenje mise zadužnice u sv. Bartolu za sve pokojne u ovoj obitelji.
Do ovogodišnjeg Vincekovog u dijelu Hrastovice iznad zgrade seoske osnovne škole, prema vrhu tzv. Hančevog brega asfaltiran je seoski put, čime su okolni vinogradari dobili uređen prilaz, planinari za Piramidu lakši pješački pravac, a Vinotočje Belošević za svoju ponudu iz drvene korablje parkirna mjesta osobnim vozilima i autobusa s putnicima-turistima.
– Do idućeg Vincekovog ja ću dovršiti radove na svojoj drvenoj kleti, vidikovcu prema unutrašnjosti Hrastovice, ali i s pogledom prema Taborištu i petrinjskom ravnom polju – uz objekat u obnovi foto je pozirao Marijan Mandić. U isto vrijeme na terasi kleti u podnožju, donesene kobasice za popodnevno-večernju okrijepu rezao je i slagao Vlado Tkalčević.
Na početku ophoda po 13 vinograda predjela Prisovja, s pojačalom u rukama i pjesmom s njega, iz drugog kraja Hrastovice na feštanje su pristigli veseli dečki Luka Žugčić i Igor Davidović. Dok ovo čitate, oni možda još uvijek sviraju na veselici stalne družine svetog Vinka.
Tradicija je održana i današnjeg 22. siječnja 2020. godine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here