Danas kod sisačkog biskupa Vlade Košića: Treći dogovorni korak za sv. Katarinu u petrinjskim Majdancima

Autor Antun Petračić

Napravljen je i treći korak, vrlo važan i značajan, u pripremama za označavanje lokacije prijeratne crkve sv. Katarine u petrinjskom predjelu Majdanci. Nakon što je lani u studenome gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović imenovao šesteročlanu  Komisiju, a oni sredinom ovog mjeseca održali prvi sastanak, danas, 23. siječnja 2020. o budućnosti crkve sv. Kate u Radićevoj ulici, razgovaralo se na najodgovornijem mjestu, kod sisačkog biskupa mons. Vlade Košića.

Na prvom sastanku Komisije u Petrinji prihvaćena je ideja predsjednika ovog tijela Miroslava Petračića  da se na mjestu srušene crkve u Domovinskom mjestu ne gradi klasično novo svetište istog izgleda, nego na  postojećim sačuvanim temeljima i unutar njih uredi otvoreno i vidljivo posebno spomen obilježje.

Ovakvu ideju  podržao je osobno i biskup Košić, uz prijedlog da se svakako označi oltar i postavi križ.

S ovime se suglasio i nazočni župnik sv. Lovre prečasni Josip Samaržija, u čiju teritorijalnu nadležnost spada filijalna crkva sv. Katarine.

Igor Cindrić iz Konzervatorskog odjela za Sisačko moslavačku županiju  Ministarstva kulture RH je kazao kako u zaštiti graditeljske baštine nema zapreke za jedno i drugo rješenje: ili izgradnja nove crkve u formi izvornog faksimila, ili urediti dostojanstveno mjesto sjećanja.

Na osnovi  ovakvih razmišljanja arhitektica Ivana Vujić-Kljajić ( koja je već autorica projekta  obnove sv. Kate u klasičnom obliku) preuzela je novu obvezu izrade 2-3 idejna projekta po iznijetoj  ideji za memorijalno obilježavanje mjesta u Radićevoj ulici.

U današnjim razgovorima kod biskupa Košića sudjelovali su također članovi Komisije Grada Petrinje: predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević, privremena pročelnica Upravnog odjela za  prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec i novinar Antun Petračić.

Doznalo se također kako će se postojeća  Komisija proširiti sa župnikom J. Samaržijom i predsjednikom Udruženja obrtnika Petrinje, Gline,  Topuskog i Pounja Stjepanom Panežićem.

Takav prošireni sastav ubrzo će  dobiti na uvid i razmatrati stručne prijedloge  arhitektice I. Vujić-Kljajić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here