Noć muzeja: vrlo zanimljiv program u Sisku

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak 31. siječnja od 18-01 sat, a Gradski muzej Sisak pripremio je bogat program koji je, osim u prostorijama samog Muzeja u Ulici kralja Tomislava 10, organiziran i u novootvorenom Info-centru industrijske baštine „Holandska kuća“.

Program pod nazivom „Sisački etno-praktikum“, organiziran u prostoru Muzeja u Tomislavovoj ulici, tematski je vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Izložba prikazuje gornje odjevne predmete kroz koje možemo pratiti utjecaj gradske mode i same mijene na seljačkom narodnom ruhu. Kroz „Sisački etno-praktikum“ posjetitelji će biti upoznati s tradicionalnim načinima i tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha, od tkanja na tkalačkom stanu, vezenja, heklanja, do dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja i dr. Oni najznatiželjniji će se i sami moći okušati u pojedinim vještinama. Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su već gotovo nestale, Zlatna igla-Siscia predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje.

U Holandskoj kući pak imamo nešto drugačiji program, a stvorili smo jednu zanimljivu poveznicu između originalnih predmeta i suvremenih tehnologija kojima je u osnovi zajednička strast i ljubav prema glazbi. Večer započinjemo prezentacijom Zbirke Velimira Krakera, jedinstvenom zbirkom starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara. Zbirka se ujedno sastoji i od bogate fonoteke od gotovo 2000 ploča. Dugogodišnjim prikupljanjem predmeta za svoju zbirku Kraker je omogućio javnost da dobije uvid u razvoj tehnike od početka 20. stoljeća do 1950-ih godina, ali i dizajna takve vrste predmeta.
Tzv. „Susret tehnologija“ održat će se upravo u okruženju te vrijedne Zbirke, a gdje dovodimo i uz posebnu čast najavljujemo sisačku grupu L.H.D. koja će prezentirati dvostruki A-singl na vinilnoj ploči, uz pomoć vrhunski dizajniranih gramofona firme D.O. Analogue i zvučnika firme Dachorn proizvedenih u Sisku.
Instrumentalni r’n’r trio L.H.D. samo je naizgled novi bend budući da ga čine Lada, Hrvoje i Dinko, glazbenici s preko dvadeset godina iskustva, nekima poznati kao članovi ugaslih The Bambi Molestersa. Trio isprepliće utjecaje nekoliko žanrova: garage, soul, exotica, surf, psihodelije i tvore jedinstven i svjež novi zvuk. Novi, dvostruki A – singl, objavljen krajem 2019. godine sadrži dvije pjesme: Boiling Water, Dreamy Girl i This Caramel Should Cover The Earth.
Prezentacija ploče održat će se na gramofonu sisačkog proizvođača D.O. Analogue koji ima dugogodišnju tradiciju ručne izrade vrhunski dizajniranih analognih gramofona za profesionalnu i kućnu upotrebu. Uz gramofon prezentirat će se i zvučnici sisačkog proizvođača Dachorn koji su plod višegodišnjeg istraživanja i iskustva u izradi zvučnika uz uporabu najsuvremenijih tehnologija u elektronici i primjeni specijalnih materijala.
Tijekom večeri održat će se i akcija „Doniraj i uđi u povijest!“ kojom Gradski muzej Sisak nastoji prikupiti što više predmeta koji su vezani uz sisačku industrijsku povijest. Svjesni smo kako se većina takvih predmeta danas nalaze na tavanima, u podrumima i nekim drugim mjestima, a dolaskom u Muzej mogli bi dobiti novi život i biti dio projekta prezentacije industrijske baštine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here