Nevjerojatna priča: Jedne noći je usnio da je napravio križni put, a već sutra je dobio moć stvaranja kipova isključivo rukama

Autor:Miroslav Šantek
Vjekoslav Uvalić (46) je sve do prije godinu dana živio uobičajenim životom – brinuo se za svoju veliku obitelj (otac je čak šestero djece), trajni je đakon u tri župe u tri župe: Preobraženja Gospodnjeg, pape Ivana Pavla II. i sv. Lovre đakona i mučenika u Petrinji.Također je i vjeroučitelj u petrinjskoj OŠ Mate Lovraka. A onda je jedne noći sanjao da je napravio križni put i shvatio da se u njemu nešto promijenilo, nešto se dogodilo. Otišao je u školu i na izvan nastavnoj aktivnosti izabrao kiparstvo:rad u drvetu, glini i kamenu.Otišao je do legendarnog petrinjskog lončara Mate Stanešića i kupio deset kilograma petrinjske gline, odnio je u školu i sa djecom ju počeo oblikovati. Iznenadio se kad je uspio napraviti glineni kip sv.Petra. Odmah je izradio i Mojsija, zlatno tele, još četiri mala kipa i odmah minjaturni križni put od figurica veličine 2 centimetra. A prije tog sna nikad u životu se nije bavio kiparstvom niti ičim sličnim.
U svojoj kući u Mošćenici na Trgu žrtava Domovinskog rata 15 je par prostorija preuredio u pravi mali kiparski atelje. Svake noći bi ostajao do gluhih sati, kad tišina pojede i Mošćenicu i okolne gradove Sisak i Petrinju i izrađivao kipove. Ideje mu dolaze iz glave. Nema nikakvih alata. Sve radi samo rukama. Ta nova strast i novi životni put odredio mu je novu sudbinu.I poznati kipar Tomislav Kršnjavi je vidio njegove kipove i dao mu podršku u daljnjem radu. Trebala mu je velika peć u kojoj bi mogao formirane kipove ispeći i tako je otvorio obrt VUK – (Vjekoslav Uvalić Kiparstvo) koje je predstavio gradonačelniku Darinku Dumboviću i njegovom timu koji su se odmah složili da pomognu Vjekoslavu u sufinanciranju kupnje peći i otvaranju obrta.
I tako je danas gradonačelnik Darinko Dumbović uz prisustvo mnogobrojnih gostiju svečano prerezao vrpcu i simbolično upalio najveću peć u Hrvatskoj za ovakve svrhe i podržao ovu glinenu priču koja je nastavak nekadašnje duge petrinjske tradicije izrade predmeta od domaće gline i misli da ovi proizvodi i cijela priča ima dobru budućnost.
Na otvorenje je došao i petrinjski lončar i majstor izrade glinenih predmeta Valentino Valent koji je svojim savjetima dosta pomogao i podržao Vjekoslava u njegovom radu koji kaže da je iznenađen kako on to uspijeva napraviti samo rukama i iz glave. A Vjekoslav kaže da je sve ovo samo početak. Ideja ima napretek. Frcaju na sve strane. Kaže da planira napraviti čudesa od gline.
I sve to zbog jednog sna.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here