Oni žele izgradnju sv. Katarine u izvornom obliku: Danas su organizirali akciju:Potrubi za svetu Katu

Autor:Miroslav Šantek

Pitate li bilo kojeg prijeratnog Petrinjca vjernika ili nevjernika o crkvi sv. Katarine, sasvim sigurno će te dobiti odgovor da je ona simbol Petrinje, baš kao i sv. Lovro, a većina će sigurno se zapitati zašto ona nikad nije obnovljena dok su poslije rata izgrađene neke potpuno nove crkve. Podsjetimo – taj petrinjski simbol sv. Kata je stajao u Radićevoj ulici sve dok ga nisu sa zemljom poravnale srpske okupatorske snage 1992. Tek prije nekog vremena, što ste mogli pročitati isključivo na PS portalu pokrenuta je inicijativa da se na mjestu sv. Kate postavi dostojanstveno memorijalno obilježje, a ne da se krene u gradnju istovjetne crkve kakva je izgledala do rušenja.

Danas kod sisačkog biskupa Vlade Košića: Treći dogovorni korak za sv. Katarinu u petrinjskim Majdancima

Danas su se na mjestu nekadašnje crkve sv. Katarine u petrinjskim Majdancima okupili članovi Udruge Centar za kulturu i druženje Peti Element koja je organizirala prvi Advent u Petrinji i mnoge događaje na kupalištu na Kupi i organizirali akciju pod nazivom:POTRUBI ZA SVETU KATU. Postavili su natpis pored ove vrlo prometne ceste, a mnogi vozači su se odazvali na njihov poziv i potrubili su.

Daniel Jagić je predsjednik udruge i kaže da ovim činom žele pokrenuti inicijativu u građenje crkve u istom obliku kakva je bila, a ne na postavljanje bilo kakvih obilježja. Žele potaknuti građane i petrinjske obrtnike da isfinanciraju novac za gradnju. Također će pokrenuti inicijativu za formiranje neovisne skupine građana koja će skupljati donacije za gradnju. U Petrinji ima 20000 stanovnika sa pravom biranja te da svaki donira 100 kuna to bi bilo 2 000 000 kn dovoljno za izgradnju i vanjsku fasadu – kaže Jagić koji je i sam obrtnik.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here