Autor: Marjan Gašljević
Korona virus presudio je i prvom pacijentu u Hrvatskoj. Da se radi o pacijentu jasno je iz činjenice da kazani nije „pao“ zbog muljanja s imovinom kao ministar što nije izgledalo nimalo banalno već zbog korona virusa. Nekako kao svojevremeno Al Capone koji je tako ušao u povijest, a i ovaj će kao prvi Hrvat koji je „stradao“ od korona virusa. I dobro, priča je završila, kako reče ministar Horvat, kako su mediji željeli. Eto ti ga na. Mediji, eto, po ministru, upravljaju Državom. I inače zanimljiva je percepcija, a sve je u percepciji, osoba koje isti ti mediji predstavljau kao „vladajuće“ jer zbog 14 smjenjenih ministara iz ove Vlade nitko nije kriv. Dečki su odabrani po „Duhu svetom“, a otišli po medijima ponijevši sa sobom i ono što bijaše upitno. Koliko su uvjereni u svoje priče govori i činjenica hrvatske plaće od 8000 eura u koju nas je ubjeđivala gospođa Kolinda da bi ona ipak radije odabrala 6+6 tri puta manju plaćicu. Za svaki slučaj jer bi se za one eure možda nešto moralo raditi pa makar i u percepciji.
Sve je to, u principu, sporedna stvar. Ono što je bitno i važno na političkoj pozornici jest činjenica raspisanih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Jedinstveno je, bar za sada, da se u ovoj stranci prvi put javlja više kandidata za pojedine funkcije za koje se bira direktno po principu jedan član, jedan glas. Svakako je ova odluka na tragu „parade demokracije“ jer što ćeš demokratičnije izbore od takovih.
Međutim, istovremeno s tom pradom demokracije iskrsnula je pojava da je cjelokupna stranačka oligarhija pohrlila na sve moguće i nemoguće načine dati bezrezervnu potporu trenutačnom vođi. E, to mi nekako tukne na ono drugo – politički klijentelizam „ja tebi, ti meni“. Naravno da bi bilo neobično kada bi dio te oligarhije koja se sastoji od godinama i mandatima istih likova žrtvovao svoju poziciju za neke ideale pa makar to bili i oni na kojima se Stranka temelji. Naime, svi se kunu u put Prvog Predsjednika, a i manje zainteresiran promatrač sa strane vidi da su to uglavnom glavinjanja pa čak i do puta onog „lika iz mraka“.
Od ideala, dakle, ništa, ostaje samo čista računica. A ta računica se sastoji i u činjenici koju je obznanio notorni Njonjo rekavši da na ovim izborima mogu glasati svi članovi platili oni ikad ili nikad članarinu. Oligarhiji, dakle, trebaju glasači a ako se kojim slučajem otmu kontroli lako će se virnuti u spiskove i „pronaći“ da oni već dugo nisu u stranci kojoj u Statutu piše da „članstvo prestaje neplaćanjem članarine“.
Ostaje za misliti da li je cijela ova „praznična“ priča namjenjenima onima koji su dobili „bonbončiće“ pa niti imaju boje ni mirisa ali imaju vlast, a oni koji bi, možda, i htjeli nešto mjenjati ili se, samo, dokopati vlasti da se koprcaju a stranka na koncu počisti.
Osobno mi je izuzetno zanimljivo promatrati (i sudjelovati) ovu priču i likove koji će se „ukazivati“ kroz nju. S trideset godina članstva nikada nisam dogurao niti do člana povjerenstva za pokope zaslužnih članova, a kamo li više. Nisam „omirisao“ niti neki nadzorni odbor ili upravno vijeće ali me nisu zaboravili kada je trebalo lijepiti plakate. Još davno, tamo 96. godine po razvojačenju nakon skoro 5 godina lamanteranja po raznim vukojebinama gdje se pucalo, pilo i i svašta još ponosno se vratim i ponudim svoje „tijelo“ Stranci. Kasno. „Gdje si bio do sada?“ Iskosi se neki lik na mene. Jebiga. Prvi stranački ešalon podjelio je između sebe ono nešto Poduzeća, a oni koji nisu ušapili Poduzeće zauzeli mjesta od ministara i zastupnika svih razina pa do župana, dožupana, gradonačelnika. Preostala samo mjesta djelitelja letaka i ljepitelja plakata za koja nema naknade. Ideološki našpanan sukladno Statutu tako strpljivo od godine do godine od izbora do izbora čekam svoj trenutak.
Izgleda da mi je sada došlo vrijeme. Priključiti se, drukati, lijepiti plakate, dijeliti letke za neku gubitničku ekipu kao što sam i sam pa što ispadne. Bar će mo moći pričati da smo bili „na pravom putu“, da smo „pokušali stvoriti nešto što ima boju i miris“, i da smo, naravno, sve to činili za „svoj Narod“. I, na kraju, možda me izbace jer sam ideološki zastranio.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here