Semafori s odbrojavanjem?

Autor:Miroslav Šantek

Prizor koji se često može vidjeti i doživjeti recimo na semaforima na sisačkom Naselju i Petrinjskoj ulici. Nakon zelenog, upali se žuto svjetlo kroz kojeg mnogi jednostavno “prolete”, a neki dobrano nagaze gas i prođu  kroz crveno svjetlo. Naravno, postoje strogo određena prometna pravila i vozač bi trebao imati dobru percepciju kako reagirati u situaciji iznenadne promjene svjetla na semaforu – (ŽUTO svjetlo upaljeno samostalno dolazi prije crvenog svjetla na semaforu, označuje ZABRANU PROLASKA, osim za vozila koja se u trenutku kad se žuto svjetlo pojavi nalaze na tolikoj udaljenosti od prometnog svjetla da se ne mogu na siguran način zaustaviti, a da ne prijeđu taj znak.)

Neki gradovi su počeli postavljati semafore s odbrojavanjem koji pomažu pješacima i pokazuju im koliko sekundi ima do trenutka kad mogu stupiti na zebru ili koliko još imaju vremena da prijeđu preko pješačkog prijelaza.

Ista varijanta postoji i za vozače – tako da vozač u svakom trenutku ima informaciju koliko mu je vremena preostalo do isteka zelenog, odnosnog crvenog svjetla na semaforu.

Ovih semafora s brojačima vremena ili semafora s odbrojavanjem je za sada jako malo, a to opravdavaju visokom cijenom i tehničkim mogućnostima.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here