Večeras u Galeriji Striegl – sisačka promocija knjige ‘Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja’

Večeras, 29. siječnja 2020. godine u 19,00 sati, će se u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku, Rimska 10 (1. kat Holandske kuće) održati promocija knjige ”Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja” autora Ivane Hanaček, Vide Knežević, Ane Kutleša, Nikole Vukobratovića i Vesne Vuković.

Dva dana prije „Noći muzeja“ koji je ove godine u središte stavio velike obljetnice muzeja, Galerija Striegel koja je ove godine, a to dakako zaslužuje posebno isticanje, obilježila 100. godišnjicu rođenja Slave Striegla predstavljajući njegovo djelo iz drugačijih perspektiva i nudeći sasvim novi uvid u slikarev opus, ovom promocijom podsjeća na jednu značajnu obljetnicu. Naime, ove godine je 90 godina od osnivanja Udruženja umjetnika Zemlja – jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina u periodu između dva rata i jedinstvene pojave u cjelokupnoj nacionalnoj modernoj umjetnosti, povodom koje je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu priređena velika izložba „Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929.-1935.“ (otvorena još do 1.ožujka 2020. godine).

Krsto Hegedušić, Rekvizicija,1929, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, foto: Zdravko Turkulin

„Knjiga (‘Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja’ – op.a.) dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kustoskog kolektiva BLOK kojima su u razdoblju 2016. – 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. – 1935.). Publikacija s kojom ćemo se upoznati koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. Istraživanje iz kojeg je proizašla knjiga zbog svog je suvremenog pristupa ovom historijskom slučaju već donijelo međunarodno priznanje: njemačka zaklada Hans und Lea Grundig dodijelila je BLOK-u nagradu za najbolji projekt u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija“, navela je u svom pozivu na promociju gđa. Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl.

“Knjiga Problem umjetnosti kolektiva–slučaj Zemlja donosi dubok uvid u pojedine dijelove društvenog konteksta postojanja Udruženja umjetnika Zemlja i važan je prinos poznavanju povijesti ove važne međuratne umjetničke skupine. Tekstovi o radničkom i socijalističkom pokretu u Hrvatskoj te o seljačkom i nacionalnom pitanju predstavljaju relevantan povijesni okvir, dok se u onima koji se izravno dotiču Zemljina društveno angažiranog djelovanja analiziraju i tumače problemi koji su presudno utjecali na obilježja njezinih ciljeva“, napisao je u recenziji dr. sc. Petar Prelog, autor izložbe „Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929.-1935.“.

Publikacija je izdana u okviru programa „Mikropolitike – Mit o univerzalnom gledatelju: pogled unazad”.
Izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture
Urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković
Autori tekstova: Ivana Hanaček, Vida Knežević, Ana Kutleša, Nikola Vukobratović, Vesna Vuković
Dizajn: Nina Bačun i Roberta Bratović (OAZA)
Lektura: Nikola Ptić
Recenzenti: dr. sc. Petar Prelog i Stefan Gužvica

U sisačkom predstavljanju knjige će sudjelovati:
– Ana Kutleša i Vesna Vuković, iz kustoskog kolektiva BLOK i autorice knjige “Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja”
– OAZA, Nina Bačun i Roberta Bratović, dizajn knjige
– Ana Dević, kustosica, uz Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović članica je kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW

Kolektiv Oaza (Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec), proizašao je iz dugogodišnje suradnje u području dizajna između šest autorica, a formalno
djeluje od 2014. godine kao Umjetnička organizacija Oaza. Autorice povezuje istraživački pristup radu, kao i kontinuirani angažman na projektima nezavisne kulturne scene, kako samostalno, tako i u manjim timovima. Uz nekoliko značajnijih samoiniciranih projekata od osnutka kolektiva (‘Made in’, ‘S ruke na ruku’, ‘aBook’, Oaza izdavaštvo, ‘Dizajnerice 1930-1980’, ‘Forum za budući muzej’), autorice rade na projektima iz područja vizualnih komunikacija; kustoskim koncepcijama; istraživačkim projektima u području dizajna; dizajnu predmeta, usluga, scenarija i doživljaja te kazališnim scenografijama. Predstavljene su na brojnim međunarodnim izložbama i dobitnice niza nagrada.

Ana Dević je kustosica, živi u Zagrebu gdje administira, koordinira i kurira, povremeno piše i pleše kad stigne. Uz druge teme, zanimaju je mogućnosti izložbenog žanra i obrazovni kolaborativni procesi. Uz Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović članica je kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW.

Od 2003. WHW vodi program Galerije Nova, a od 2018. međunarodni eksperimentalni program za mlade umjetnike WHW Akademija u Zagrebu. Članice WHW-a Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović imenovane su 2019. za umjetničke direktorice Kunsthalle Wien u Beču, a Ana Dević koordinira i vodi aktivnosti WHW-a u Zagrebu. Doktorandica je na povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru, predaje na MA programu NABA-e u Milanu.

Neke od izložbi WHW su: Collective Creativity, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, 2005; What keeps mankind alive?; 11th Istanbul Biennial, Istanbul, 2009, Everything we see could also be otherwise (My Sweet Little Lamb), The Showroom, London, (s Kathrin Rhomberg i Emily Pethick), 2017; On the Shoulders of Fallen Giants, 2nd Industrial Art Biennial, Labin, Rijeka, Vodnjan; Želimir Žilnik: Shadow Citizens, Edith-Russ-Haus for Media Art, Oldenburg, Galerija Nova, Zagreb, 2018.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here