Uspješna promocija romana Željka Maljevca u Glini

Autor:Katica Gašljević Tomić

U organizaciji Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture (SK PAUK), u četvrtak, 30. siječnja 2020. s početkom u 19,oo sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Glina, predstavljen je nedavno izdani roman sisačkog novinara Željka Maljevca pod pomalo intrigantnim nazivom “Rođen u incestu”. Isti je uredio poznati sisački i hrvatski pjesnik, književnik i književni urednik Siniša Matasović.
Roman su predstavili urednik Siniša Matasović, autor Željko Maljevac te pisac pogovora Ivan Šantek. Odabrana poglavlja nadahnuto su čitali Sanja Domenuš i Siniša Vidović, a u program nas je uvela prof. Lidija Klobučar. U glazbenom dijelu nastupili su sisački glazbenici Giovanni Furlan i Vlado Vužić razgalivši pjesmom glinsku publiku.
Za autora ali i glinsku publiku, bila je ovo posebno emotivna večer. Naime, Željko Maljevac je rođen i odrastao u Glini, tu se školovao i teškim koracima probijao u život odraslih. Otvoreno i s puno emocija govorio je o svom djetinjstvu u obližnjem selu Dvorišću, teškoćama s kojima se susretao ali i ljubavi s kojom su ga prigrlili njegovi posvojitelji Mara i Luka Pavušek, a kojima je dijelom i posvećeno ovo književno djelo. Sjetio se svojih učitelja i profesora koji su mu pomogli da otkrije ljepote književnosti kroz čitanje i pisanje. Mukotrpan je to život pun borbe, uspona i padova, a kad se dogodi ljubav, sve dobiva novi smisao. Zato na pitanje da li je roman autobiografski odgovara da možda je, a možda i nije jer je stvarnim likovima dao izmišljene uloge, a fiktivnima stvarne. Zahvalio se svima koji su ga podržali u stvaranju, ali i izdavanju romana. A sinoć su ga doista od srca podržali njegovi Glinjani i Dvorišćani popunivši gotovo sva mjesta u Knjižnici među kojima je bio i gradonačelnik Stjepan Kostanjević.


Ovo je prvi beletristički roman poznatog sisačkog novinara i dugogodišnjeg urednika NST-a Željka Maljevca koji govori o dramatičnom životu i tragičnom raspadu jedne velike hrvatske i katoličke obitelji iz okolice Gline na Banovini od vremena pred Drugi svjetski rat pa sve do danas, o životnim padovima i usponima glavnog junaka Zlatka Kraljevića. Autor kaže kako je to roman o časti i ponosu Hrvata i katolika na Banovini, koristi autentično, sada već pomalo zaboravljeno narječje Hrvata glinske okolice, a zbog čega urednik romana Siniša Matasović ističe: “Djelo je stoga od neprocjenjive važnosti s dokumentarističkog i povijesnog stajališta. Rijetki su književnici zabilježili događaje i običaje svojstvene tom dijelu Hrvatske”.
Trebalo je imati snage vraćati se iznova u djetinjstvo, u sredinu u kojoj ljudi nisu skloni razumjeti druge i drugačije već ih unaprijed osuditi. Trebalo je imati i hrabrosti izdati roman pod zaista „šokantnim“ naslovom, kako kaže pisac pogovora Ivan Šantek, jer incest ili rodoskvrnuće je bila i ostala zabranjena tema. Ali, kako reče Željko, tko bi obratio pozornost na njegov prvijenac da je naslov običan. Zato roman treba svakako pročitati i donijeti svoj sud.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here