Crna mačka

Autor: Marjan Gašljević

U posljednjih nekoliko dana kroz piskaranja na društvenim mrežama uhvatio sam sam sebe koliko sam nekritičan prema Stranci u kojoj, evo, provedoh trideset godina. Sve gledajući na televiziji i čitajući po portalima vidim samo ministre ponikle uglavnom dosta kasnije od mene u toj i „mojoj“ Stranci kako ih novinari naganjaju i natežu za netransparentno prikazivanje vlastite imovine kroz ispunjavanje imovinskih kartica kao obaveze dužnosnika. Osobno me nije trznulo to što nisu s imovinom s kojom raspolažu izašli u javnost, već me daleko više trznulo što sam to ja radio ovih trideset godina u Stranci. Pogledam iza sebe i vidim da ništa nemam za razliku od njih. Zbilja sam se posramio. A ja, eto, po stranačkom stažu sve ih daleko prepišao. Nije da sam baš nepismen i da nemam nešto škole a u čemu je onda problem.
Hodam tako ulicom sve pretražujući svoje mane koje su me, eto, bacile u “bad” kad ispred mene zamakne jedna draga mi stranačka prijateljica. Ja njoj „dobar dan“ a ona samo okrenu glavu i šmugnu ispred mene. A godinama smo si bili dobri, posebno u vrijeme kada sam, recimo, „kotirao“ u Stranci. Sve to vrijeme ona se muvala po nekim gradskim i županijskim sinekuricama a sada se, bome, dočepala ravnateljskog mjesta ustanove. Što će ona meni jednom običnom, sporednom liku „dobar dan“. Ona je, za razliku od mene, „Netko“. Je. Crna, kuštrava, zgođušna.
„Crna mačka!“ Prostruji mi kroz glavu.
I ako od djetinjstva ne vjerujem u praznovjerja u kojima se govori o „moćima“ crne mačke ipak kada ugledam crnu mačku na ulici za svaki slučaj zastanem, a ako nema koga da me pretekne i prvi prijeđe preko mačkina traga pljucnem tri puta, slegnem ramenima kao svaki baksuz i žurno, kao da će mi to pomoći, prijeđem preko mačkina traga. U stvari najbliže sam vjerovanju iz kabale koje crnu mačku povezuje s grijehom. Pa, crna mačko, griješio bih. Naime i u „Crnoj mački“ Edgara Allan Poa i pripovjedač i mačka su likovi zloće i oboje, preme Pou, moraju biti kažnjeni.
Poe u svojoj „Mački“ iznosi samo činjenice ne baveći se njihovom analizom u moralnom smislu. Možda se i u ovoj mojoj priči ne treba tražiti moral jer njega i tako u politici i oko politike nema.
U Stranci su izbori na pragu. Oni koji imaju vrapca u ruci uglavnom se okupljaju u krdo oko trenutno vodećih grla računajući da će na taj način bar sačuvati ovo što su do sada ušapili. Nema tu ideologije ni morala kao niti kod ove crne mačka što mi prijeđe preko puta kada je dva dana trčala za sakupljačem potpisa potpore da bi svoje ime koje je nesmotreno upisala na listu potpore premazala korekturom.
Međutim, problem je što ti nikada ne možeš pouzdano znati kuda će okrenuti „bik predvodnik“ tvoga krda i tko će u eventualnom zaokretanju izvisiti i postati plijen grabljivaca koji se motaju oko krda. Tu ne pomaže korektur lak već samo miris. Ono, kao miris kuje koja se ganja, a psi se strče oko nje. A vrijeme je, izgleda, kada se krda formiraju da bi krenula put izbora i pozicija.
Eto, ovim kratkim tekstom sam se htio, u principu, ispričati stranačkim prijateljima koji su me možda krivo shvatili. Ne, ja i dalje ostajem na političkom tragu Stranke s kojom sam počeo s nadom da će se i Stranka, prihvatljivo odmaku vremena, držati tog tada zacrtanog puta u koji se svi, kao, kunu glavinjajući s desna na lijevo i obrnuto mirišući samo „tko se ganja“ i tražeči lijepilo koje bi ih zadržalo na pozicijama stečenim dobro prepoznatim mirisom od prošlih izbora.
Vjerovali ili ne u posljedice i prokletstva crne mačke prisjetimo se samo Gundulićeva Osmana:
„Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.
Sad vrh sablje kruna visi,
sad vrh krune sablja pada,
sad na carstvo rob se uzvisi,
a tko car bi, rob je sada.“
A ne, nemajte straha, ja ostajem „doli“. Ostajem onaj mali od kantica i ljepila koji će pljuckati za crnim mačkama kada mu pretrče preko nogostupa dok on ide prema slijedećem plotu na koji će zalijepiti plakat „Samo za Tebe Crna Mačko“.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here