Noć muzeja 2020. u Galeriji Krsto Hegedušić: Izložba i katalog o Petrinji i Petrinjcima u Velikom ratu ( Prvom svjetskom) od 28.srpnja 1914. do 11. studenoga 1918.

Autor Antun Petračić

Petrinja nema gradski muzej, ali je ipak već 13. godina zastupljena  u svehrvatskoj Noći muzeja. Prostor za povijest i o prošlosti uspješno zamjenjuje Galerija Krsto Hegedušić u sastavu Pučkog otvorenog učilišta-Hrvatskog doma, koji je sinoć u gornjoj glavnoj  i donjoj podrumskoj dvorani Galerije za Noć muzeja 2020. organizirao izložbu i promociju kataloga istog naziva: Petrinja i Petrinjci u Velikom ratu ( 1914.-1918.).

Iako taj strašni, nazvan Veliki, a poznatiji kao Prvi svjetski rat  od 28. srpnja 1914. do 11. studenoga 1918. nije vođen na hrvatskom području, njegove su posljedice strašne i ogromne, a vezane su i uz Petrinju. U predgovoru opsežnog kataloga autori izložbe i ove publikacije Vladimir  Krpan i Domagoj Bernić navode kako je s prostora današnje Hrvatske mobilizirano više od 650.000 vojnika, a ne zna se precizan broj poginulih. Računa se o 400 žrtava s područja Petrinje ( iz grada i okolnih sela), a oko 300 ranjenih vojnika umrlo je  u tadašnjoj petrinjskoj pričuvnoj ratnoj bolnici, pokopanih na grobljima sv. Benedikta i sv. Nikole.

“Sami smo cenzurirali svoju svoju povijest i  svoju stvarnost, svoje mjesto među narodima i u povijesti. I upravo zbog toga nastala je i ova izložba, i ovaj katalog… Obveza je našega sadašnjeg društva… dati ovom zaboravljenom i pogaženom vremenu ono mjesto koje mu pripada u hrvatskoj povijesti i u povijesti među drugim narodima. Sve ono što je donio Veliki rat, i što je bio, i što je iza njega ostalo, nameće samo jedan zaključak – mir, a ne rat. To je upravo i konačna poruka ove izložbe!“ navedeno je u katalogu.

Ovakvu raščlambu na svečanom otvaranju još je dodatno osobno dopunio V. Krpan, dok je D. Bernić opisao kronološki sadržaj izložbe originalnih dokumenata, zemljovida i fotografija povijesno obrađenih u tri razine – Petrinja – Hrvatska -Europa. Spomenuo je i nekoliko važnijih osoba iz Petrinje, posebno slavnog vojskovođu Svetozara Boroevića od Bojne ( roditelji su mu pokopani u Petrinji, ove godine  je točno stoljeće od njegove smrti (1920.-2020.), dragovoljku Štefaniju (Štefu, Šteficu) Falica, prvu ženu desetnicu iz Hrvatske u Velikom ratu, dočasnika Blagoja Martinovića, čiji unuk Zvonimir Martinović-Mika čuva naslijeđenu djedovu dokumentaciju, izloženu sada javnosti.

Izložba o Petrinji i Petrinjcima u Velikom  ratu, naglasili su autori, posvećena je i povjesničarima  dr. sc. Ivanu Golecu i prof.Milanu Pojiću, čiji se stručni radovi o tome vremenu umnogome koriste na izložbi i navode u katalogu, a bit će  i u velikoj knjizi istog naziva, koju priprema ( i ove godine planira objaviti) ogranak Matice hrvatske Petrinja, kojem je predsjednik V. Krpan, a u Predsjedništvu član D. Bernić.

I tome trećem dijelu velikog projekta bit će pokrovitelj Grad Petrinje, u ime kojeg je sinoć izložbu  otvorio gradonačelnik, saborski zastupnik, Darinko Dumbović.

U prigodnom glazbenom programu splet skladbi s početka 20. stoljeća izveli su Milan Schmidt, Marko Vukmirović, Fran Komlinović i Stjepan Kenđel, članovi Petrinjskog puhačkog kvarteta, također  u sastavu POU-Hrvatskog doma.

Ova poučna, povijesna, znanstveno-dokumentarna, prva takva izložba u Petrinji svakako je za pogledati:  potrajat će cijelu veljaču, do zadnjeg prestupnog dana ovog mjeseca. U Hrvatskom doma navode kako je nastala uz financiranje  iz EU i Ministarstva kulture, a najavljuju organizirane dolaske učenika gradskih škola, od kojih su već samom otvorenju nazočili  iz 2. razreda Srednje škole Petrinja.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here