Referenca: „Branitelj“

Foto:YouTube screenshot

Autor: Marjan Gašljević

Kada se pokrenu bilo kakve pripreme kojih je posljedica podjela političkog plijena, na medijskoj sceni postaje vrlo zanimljivo. Tako nekako je i ovih dana u susret stranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici a sve, nekako, u sjeni ili kao povod i posljedica iznenadne navale imovinskih afera posebno ministarskog zbora aktualne Vlade ali i drugih sitnijih dužnosnika. Odjednom su se u „jedinstvenoj Stranci dvjestotinjak tisuća prijatelja“ počeli grupirati klanovi i to javno licitirajući za pojedine funkcije iz kojih će, sutra naravno, proisteći podjela političkog plijena koji će, opet, komutirati neke nove imovinske afere nekih istih ljudi. Koliko ima izborne i političke logike licitiranje s „svojim“ kandidatima u sustavu izbora gdje se glasuje za pojedinca na pojedinoj funkciji. Logično je i razvidno, a možda s tim i dobro da se može desiti da će mo nakon izbora imati „rogove u vreći“ međutim analizom likova koji se nude svima nam je jasno da će prilikom podjele plijena biti jedinstveni. Možda netko nekoga i „napuca“ kao onomad prilikom podjele novca od prodaje otete stoke negdje tamo na jugu, međutim i to može imati samo pozitivne posljedice za napucanog.

I dok se tako nude razni likovi bez ikakvih teškoća nepogriješivo možemo posložiti njihov politički, socijalni i psihološki profil poznavajući ih kroz njihovo djelovanje pa, rekao bih za neke, i tridesetak godina. Novih likova jednostavno nema. Tu i tamo netko od „starih“ gurne u vatru svog princa kojeg većina nas običnih poslije samo nekoliko izrečenih rečenica ne bi uzela niti držati u terariju, a o „starima“ sve znamo. Što nam oni mogu novog ponuditi? Za „grupaciju“ koja se nudi kao alternativa aktualnoj stranačkoj vlasti, a i sami su dio nje, kažu da u svojoj ponudi „nisu ništa kazali“. Oni, eto, nisu ništa novog kazali a ovi sadašnji, koji se nude kao kontinuitet niti išta kažu a, bome, nisu ništa dobrog niti napravili. Kako onda i koga birati? Onog što je „zametnuo torbu s dva milijuna eura i do danas je nije našao“, ili nekog od onih što su, zamalo, i Grenland (jebeš Grenland i tako nije u Hrvatskoj) uknjižili na svoje ime kao građevinsko zemljište ili, možda, nekog od onih kojima se „mečke“ same od sebe ukazuju u dvorištu, a regularno su kupili desetke nekretnina i tvrtki jedino se za novce s kojima su to kupili ne pita. Stoga, reče jedan dragi mi prijatelj jedino je sigurno da se kao kriterij uzme braniteljski status. Stoga, veli on, vi branitelji koji samo „kmečite“ postrani a ne natječete se u toj borbi za vlast ste obični, beskorisni fikusi. Naravno da me je „lecnuo“.

Dragi moj prijatelju, ma što kazali mi jesmo braniteljski fikusi, kako kažeš, uz opasku da se je u ovo vremena od rata braniteljski korpus podijelio na fikuse kao što smo mi što je velik dio braniteljske populacije koji nemaju niti su tražili ikakva prava i i benifite, te onaj drugi dio koji “imaju Hrvatsku”. Mi ne “kmečimo” kako Ti kažeš već se čudimo građanskoj Hrvatskoj kojoj i Ti pripadaš da šuti i trpi teror ovih koji “imaju Hrvatsku. Niti ja niti moj prijatelji nismo proveli skoro 5 godina na prvoj crti da bi imali privilegije i ne “kmečimo” za njima kao i ostale tisuće istinskih branitelja. Sretan sam, usprkos ranjavanjima i zarobljavanju, što sam koliko – toliko zdrav i mogu uživati u životu koliko je to moguće s godinama koje nosim i nije mi nužno opterećivati se likovima koji, na žalost, sa svojih političkih pozicija usmjeravaju naše živote. I te likove netko podržava i glasuje za njih dajući im na taj način legitimitet. I to je teško gledati kada ti takvi besprizorni likovi upravljaju svakodnevnicom. Ako ministar ne zna ispuniti imovinsku karticu, kako će kupiti avione? Ako neki lik ima milijarde vrijedne imovine i sud kaže da ih je kupio legalno samo ne zna s kojim novcem zar to nije pljuvanje u lice svima nama. Ja nemam više snage ni volje za neke nove “ratove“, ta jednu sam krvavo odradio, ali imam bar pravo ukazivati na ta sranje i izraziti svoje negodovanje. I to upravo činim uz potporu i razumijevanje prijatelja slične sudbine s kojima sam imao čast dijeliti sve zlo i nešto dobra koje nam je rat nosio i na to sam ponosan kao i na svoje prijatelje koji me razumiju i s kojima mogu kvalitetno suprostaviti, ako treba, mišljanja bez ljutnje a na zajedničku korist. A što se tiče lopovluka vidiš da jedino on prolazi. I što dalje? Nije pošteno jedino trpati nas sve u isti koš posebno tuđi.

Moram priznati da sam već podosta umoran od stalnih pokušaja da ukažem na neke besmislenosti s kojima smo vođeni. Osobno sam pretrpio i fizičkih napada neistomišljenika, a verbalnih da ne govorim zbog svojih glasnih i javnih razmišljanja jer, po onima koji „imaju Hrvatsku“, nisam “na liniji”. Pa tko nam crta tu “liniju”. Besprizorni lopovi bez ikakvih kompetencija koji su se kroz nečije dupe uvukli na različite pozicije i misle da su vječni a od mene traže potporu. Ne shvaćam da i oni koji su i sami bili među takvim likovima ali po svojoj struci i kompotenciji i vidjeli kako krda funkcioniraju šute . Prije desetak godina okupio sam sa svojim istomišljenicima kritičnu masu koja je trebala promijeniti nešto na našoj razini. Kada su vidjeli da je ta masa ozbiljna i da bi mogla ugroziti krdo jednostavno su nas rasturili prijetnjama i fizičkim napadima. Misliš da nam to netko priznaje ili da bi nam priznao da smo pobijedili? Samo bi nam se prištekali i pokušali nam piti krv jer oni tako opstaju. Pogledaj i reci mi, a poznaješ ih dobro, za koje pročelnike, načelnike, voditelje, direktore u Županiji i Gradu bi Ti, koji svoju diplomu nisi baš našao na cesti, stavio ruku u vatru ili uzeo sebi za pročelnike, pomoćnika, itd? Ti likovi, politički uhljebi i klijentelistička politička gamad su ti kao psi. Uvijek nanjuše koja se kuja ganja i eto ih na jebačinu. Na žalost na svim je razinama tako. I što, na koncu, onda? Kada potrošimo „salonske i instant generale“ a branitelje, i prave i lažne, uzme prirodni tijek ostati će nam „prinčevi“ koji će se, možda, libiti staviti tu referencu u svoj CV. A ako i ne, bar neće biti toliko brojni.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here