Lako se je zaljubiti na zadnjem katu Holandske kuće

Autor:Miroslav Šantek
Gramofonske ploče nisu nikad nestale, niti završile u ropotarnici glazbene povijesti. Naprotiv, zadnjih godina sve više doživljavaju veliki povratak a broj prodanih glazbenih albuma na vinilu u svijetu rapidno raste. Kad uzmete taj magični predmet u ruke, on nije samo hladni nosač zvuka, već postaje dio vašeg stana, vašeg života. Veliki omoti, tekstovi pjesama, fotografije, podaci o snimanju i sve one sitne čari poput izvlačenja vinila iz zaštitne folije i postavljanja ga na tanjur gramofona, paljenje gramofona, promatranje gramofonske igle koja kruži po brazdama ploče i topli, analogni zvuk je nešto što mnogim audiofilima i zaljubljenicima u slušanje glazbe predstavlja način života. Nešto kao svakodnevna meditacija. Doduše, vrlo skupa i zahtjevna stvar za vrhunski doživljaj, ali ruku na srce, ako doista želite preslušati neki album u cijelosti, onda su gramofonske ploče najbolji izbor jer ne možete na brzinu kao kod digitalnih nosača zvuka “prevrtiti”pjesmu, već morate upotrijebiti fizičku snagu da okrenete ploču na drugu stranu za daljnje slušanje.
Na zadnjem katu sisačke Holandske kuće, u sklopu Noći muzeja ugledao sam zanimljiv prizor. Ispred džinovskih zvučnika i atraktivnog, na prvi pogled fizički masivnog i teškog gramofona postavljeni su redovi stolica na kojima su posjetitelji zasjeli i uživali u slušanju glazbe. U tom trenuku na repertoaru je bio album švicarskog electro benda Yello  koji su bili dosta popularni u tim glazbenim vodama osamdesetih godina. Čist, nestvaran, topli zvuk je prikovao ljude za stolice koji nemaju priliku čuti ovako dobar zvuk. Bila  je to prezentacija “domaćih” audiofilskih snaga, tvrtka firme D.O. Analogue i zvučnika firme Dachorn proizvedenih u Sisku.
Magistar Predrag Jelić je kustos zbirke Kraker u Holandskoj kući i jako je zadovoljan izvanrednom posjetom građana (oko 1200 ljudi) ovom mjestu na kojem su se spojile drvene grede i krov i moderna tehnologija uz sjajnu rasvjetu. Zbirku Velimira Krakera, sisačkog skupljača koji je počeo s tom ljubavi još 1952. čini čak 91 predmet: starodobni gramofoni, fonografi, radio uređaji i nosači zvučnog zapisa (gramofonske ploče i fonografski valjci) kao i elektronske cijevi i oprema za održavanje navedenih uređaja, a za ovu prigodu uz tu postavu zbirke bila je prezentirana i moderna audio tehnologija.
Ako vas put nanese u Holandsku kuću,pogledajte na miru svojim očima te stare tehničke predmete s dušom. Možda se i zaljubite u njih.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here