Od Petrinje do Stuttgarta

Autor:Miroslav Šantek
Mutni je ponedjeljak. Toplo je. Vrijeme se mijenja.Mnogi ljudi osjećaju tegobe zbog ovog vremena. Mogao bi uskoro zemlju i zasuti snijeg u ovom prevrtljivom mjesecu ženskog imena. I sv. Blaž je danas. Svete knjige pišu da je on zaštitnik protiv bolesti grla, a štuju ga i kao zaštitnika divljih životinja. Osobno ga znam samo po prastaroj pjesmi Prljavog kazališta u kojoj pjevač tog benda Mladen Bodalec pjeva o nekoj svojoj ženskoj koja je stajala ispred te zagrebačke crkve sv.Blaža na badnje veče…
U petrinjskom turističkom uredu sjedim za stolom s direktoricom Turističke zajednice Grada Petrinje Ivankom Držaj koja mi na zaslonu mobitela pokazuje fotografije koje je snimila prije nekoliko dana u njemačkom gradu  Stuttgartu gdje je u društvu djelatnice Matee Jandrić sudjelovala na  radionicama u sklopu projekta Pro-Youth, koji je usmjeren na područje kulturnog turizma, od 27. do 31. siječnja 2020. Riječ je o međunarodnom programu iz područja kulturnog i baštinskog turizma u kojem su sudjelovali predstavnici iz Bugarske, Njemačke, Italije, Rumunjske i Hrvatske. Osim predstavnika Petrinje, sudjelovali su i predstavnici iz Iloka, Koprivnice, Babine Grede, Zagreba, Središnje Podravine i Majura, zahvaljujući pozivu Zaklade „Znanje na djelu“ koja je prepoznala potencijal razvoja kulturnoga turizma na ovim područjima. Nositelj projekta je European Foundation for Education, a financira se sredstvima Europske unije. Sudionici ovoga projekta uz radionice na kojima su predstavili kulturne i prirodne znamenitosti svoga kraja i izmijenili iskustva, imali su prigode upoznati znamenitosti grada Stuttgarta smještenog u pokrajini Baden-Wȕrttemberg, jedne od najbogatijih pokrajina u Njemačkoj.Petrinjke su okupljenima predstavile petrinjski park sa svim svojim znamenitostima koji je izazvao veliko zanimanje.
Redaju se fotografije tehnološki dovedenih do savršenstva tamošnjih muzeja u kojima su Nijemci davno prepoznali moć multimedije koju savršeno koriste i koja se jako dopada posjetiteljima. Svi ostaju očarani digitalnim čudima koji ispred njihovih očiju mijenjaju oblike, boje, zvukove i pokazuju znamenitosti i mnoge teme ovog grada Mercedesa.
Grad prepoznatljive Trokrake zvijezde Mecedes – Benza je naše Petrinjke očarao svojim znamenitostima,raskoši i uređenosti. Posebno ih se dojmila podzmena željeznica (U-Bahn),a posluživali su ih pretežno vegetarijanskom ponudom hrane koja je vrlo ukusna (ali morale su malo kupiti i mesa u obliku kebaba), slažu se da je tamošnja hrana kvalitetna i ukusna ali da je hrvatska kuhinja bolja, a također i kave koje su popile u kafićima i restoranima. Petrinjke su se vratile iz Njemačke s novim znanjem i iskustvom, mogućim turističkim kontaktima s drugim gradovima sudionicima radionica i radnim elanom.Spominju projekt naše petrinjske Munjare na nasipu Petrinjčice koji bi mogao biti atraktivno multimedijalno mjesto po kojem bi Petrinja mogla biti poznata i još bolje prezentirana u smislu turističke ponude.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here