VW Crafter 35 je stigao – Vrata Zrinske gore su sve bliže

Autor:Miroslav Šantek
Na zimskom suncu se sjaji potpuno novo vozilo parkirano u dvorištu petrinjske gradske uprave i spremno za primopredaju i medijsko snimanje. Grad Petrinja je sredstvima za financiranje provedbe projekta Ekološki centar Vrata Zrinske Gore nabavio novo vozilo, kombi  opremljen rampom za prijevoz osoba s invaliditetom u ukupnom iznosu 375.000.00 kn. Radi se o novom kombi vozilu (8+1 sjedala), Marke Volkswagen, Tip CRAFTER 35, obujam 1968 ccm, dizel EURO 6, snage 103kW namijenjen za prijevoz posjetitelja budućeg Ekološkog centra. U otvorenom postupku javne nabave najpovoljniji ponuditelj i jedini bila je tvrtka AUTOHRVATSKA AUTOMOBILI d.o.o. iz Zagreba.
Voditelj projekta i pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić rekao je nešto više o samom projektu i svrsi automobila:„Kao što vidite projekt Ekološki centar- Vrata Zrinske gore ide dalje. Svi znamo da na samom objektu radovi teku dalje, da je to u poodmakloj fazi i da negdje u ljeto to treba biti gotovo. Ovaj automobil je dio tog projekta, dio kasnije faze ,kad građevinski radovi budu završeni za realizaciju same ideje projekta Ekološki centar „ Vrata Zrinske gore“, a ovdje ću ja podsjetiti koja je to svrha ovog automobila. Dakle cijeli taj projekt je bio prijavljen na Ministarstvo regionalnog razvoja u sklopu operacije „zaštita prirodnih resursa“ , a mi smo kao Grad Petrinja prepoznali Zrinsku goru kao jedan vrlo značajan resurs za razvoj i zaštitu samog područja, ali i za razvoj specifičnih oblika gospodarenja – ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša, očuvanja prirodnih i materijalnih resursa, kulturne baštine na tom području i tako dalje. Toga je jako puno pa smo odlučili kroz neki oblik boriti se za zaštitu tog područja i evo uloga ovog našeg centra je upravo ta. Ovaj automobil će poslužiti za sve posjetitelje koji budu dolazili na to područje, a projektom je predviđeno da nastavimo one aktivnosti koje je započeo DIC- Dječji istraživački centar kojeg je grupa entuzijasta vodila dugi niz godina. Kad je došlo vrijeme da oni prerastu na višu kategoriju, morali smo kroz institucije to provući i evo kroz ovaj projekt nastaviti i dići na višu razinu. Dakle ovaj automobil će konkretno služiti za prijevoz djece školskog i predškolskog uzrasta, turista, posjetitelja, studenata, znanstvenika koji budu dolazili u taj centar i koji se budu upoznavali s prirodnim vrijednostima na ovom našem području Zrinske gore, a i šire. Naravno za potrebe projekta auto će biti u svrhu prijevoza na određene radionice, posjete inozemstvu, ali sve u tu svrhu zaštite prirode, u ovom slučaju Zrinske gore.
Radovi na budućem Ekološkom centru “Vrata Zrinske gore”
Za one koji ne znaju, na današnjem mjestu ekološkog centra koji je upravo u izgradnji koja za sada ide po planu i bez teškoća je bio nekadašnji DIC – stara školska zgrada u Prnjavoru Čuntićkom u kojoj su zaljubljenici u ovaj kraj i profesori na petrinjskom učiteljskom fakultetu Mato Bučar i Berislav Ličina napravili čuda. Kroz ovo mjesto je prošlo nevjerojatnih 25 tisuća djece i mladih od kojih su mnogi ovdje više dana spavali, proučavali prirodu i sve tajne ovog kraja i na kraju ga i zavoljeli i zauvijek ga u svojim srcima i sjećanjima odnijeli svojim domovima širom Hrvatske, a i puno šire. Zato je gradnja novog i modernijeg centra pun pogodak i projekt s kojim se doista Grad Petrinja može ponositi.
Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović za volanom VW CRAFTERA
Novu “makinu” pregledao je i prvi čovjek grada, gradonačelnik Darinko Dumbović koji nije mogao odoliti da ne sjedne za upravljač ovog kvlitetnog stroja i koji je vrlo zadovoljan viđenim u mikrofone medijskih redakcija rekao ovako:Drago mi je da je ovo prekrasno novo vozilo došlo u Grad Petrinju, sretan sam i zadovoljan kao gradonačelnik, ali prije svega moram pohvaliti tim koji je odradio ovaj dio posla. Postoje uvijek ekipe, ljudi, pojedinci, timovi koji u životu čine razliku. Čine razliku po tome što imaju dobru viziju, što zajednički rade na mogućnostima koje su izuzetno važne za prosperitet i za sve nas. Kad pogledamo što je Dječji istraživački centar – investicija od 7,5 mil kuna u kojoj smo pokazali da društvenu razvijenost možemo imati ne samo u gardu Petrinji, nego je moramo imati i za područja koja su Bogom dana na našem području, a to je upravo Hrastovačka i Zrinska gora, područje koje obitava u prekrasnoj dolini naše Petrinjčice. Kad pogledamo da je 25 tisuća djece prošlo edukaciju kroz biljni, životinjski svijet, kroz sve ono što smo napravili, educirali se i dobili jednu novu spoznaju o životu u prirodi. To je projekt koji će imati prekrasan nastavak gdje ključnu priču imamo – a ona je uvijek i ostat će Centar za šljivu i kesten i ovo je nadgradnja svega onoga da otvorimo ta Vrata zrinske gore kako bi mogli biti i živjeti s prirodom. Nadam se da će ovaj projekt dati još neke projekte i sadržaje kad pogledamo dolinu Petrinjčice- tamo smo dosta toga započeli , ali trebamo i završiti. Gledajući i onaj kulturni sadržaj- kulu Čuntić i sve drugo što je vezano za kulturni turizam onda mislim da imamo i tu šansu i iskoristit ćemo je. Još jedanput se zahvaljujem cijelom timu, pogotovo gospodinu Mariću, Zlati Jajčinović, svojoj zamjenici dr. Kaleb- svi smo zajedničkim radom pokušali pokazati da se može . Danas smo dobili ovo vozilo, neka ono bude na neki način blagoslovljeno od svih nas da radi u interesu naše djece, a pogotovo u interesu djece koja imaju poteškoća u razvoju. Zato smo i naručili ovako specijalno vozilo koje je došlo na vrijeme i koje smo platili. Hvala i Ivani Kordić, koja je naša ministrica financija i koja brine o tome. Svima želim puno sreće i uspjeha i samo neka idu projekti da grad Petrinja ne živi samo od stereotipnog i konfekcijskog proračuna, nego od europskih novaca i europskog proračuna.“

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here