Das Auto: Tesa i Fran voze žutog Opel Kadetta iz 1979.

Autor:Miroslav Šantek
U današnja vremena poznati njemački automobilski div VW za svoja vozila u reklamama zna koristiti slogan – Das Auto, kojeg je u originalu drugi njemački, također vrlo poznati automobilski div Opel, prvi put upotrijebio 1969. za njihov model Opel Kadett B klase. A taj Das Auto iz te daleke 1969. se vrlo često mogao vidjeti i na prometnicama bivše države. Mnogi građani su vozili Opelove Kadette, a baš taj reklamom ovjenčani model B je i bio prvi automobil kojeg sam osobno u životu vozio. Prekrasan, crveni, tada već oldtajmerski Opel Kadett B me je prevezao 1991. iz ratom zahvaćene Petrinje preko Kupe na sigurni teritorij. Taj automobil je u to vrijeme izgledao potpuno američki, prostran, udoban, s velikim volanom, vodoravnim pokazivačem brzine, obaveznom velikom pepeljarom i radio uređajem.Nije imao ni sigurnosne pojaseve, jednostavno je bio namijenjem za uživanje u vožnji na cestama koje se u to doba nisu kao danas gušile u automobilskim kolonama. Znao sam se voziti uz Kupu pored pokupskih sela od Žažine,Letovanića, Starog Broda..uz tišinu i velika polja ispod plavog neba i uz osjećaj kao da se vozite američkim pustopoljinama uz psihodeličnu glazbu i glas Jim Morissona iz zvučnika.
Opel Kadett B snimljen prije nekoliko godina na izlazu iz Petrinje prema Novom Selištu
Tih Opel Kadetta odavno više nema na cestama. I svijet i autoindustrija se strahovito promijenila i elektrizirala;procesori i mali kompjuteri su danas u svakom automobilu koji ovisi o njima. Malo toga više vozač može sam učiniti i popraviti na svom automobilu. Za sve postoji auto servisi. I sve više koštaju.Ali to je neka druga priča. Zanimljivo je da mi se stari Opel Kadett vratio u život nakratko, i to u dva dana.
Olupina Opel Kadetta C u blizini područja nekadašnje Vile Gavrilović u Petrinji.
Prošetate li petrinjskim zapadnim brdima i krenete li od nekadašnje Gavrilović Vile pored spomenika i mjesta masovne grobnice iz Domovinskog rata putem kroz šumu prema obližnjem groblju sv. Roka, naići ćete na tužan prizor. Pored puta leži olupina starog Opel Kadetta C klase iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća potpuno devastirana.Nema kotača, stakla su razbijena, vrata izvađena i bačena u obližnju šikaru, tek pod određenim kutem gledanja crvena boja ovog nekadašnjeg ljepotana zasja na suncu. Tužan prizor neumitne prolaznosti, kako ljudskih života, tako i djela ljudskih ruku.
A već sutradan, u sklopu manifestacije na koju se građani Hrvatske rado odazivaju – Noć muzeja, lokalni entuzijasti i zaljubljenici u letenje iz Aerokluba Petrinja su organizirali svoj program u kojem je jedan pokazni dio bio namijenjen posjetiteljima – mogli su pogledati način paljenja i ubrizgavanja goriva u automobilske benzinske oldtimer motore koji imaju dosta sličnosti sa motorima ultra lakih letjelica. A u haustoru u središtu grada, za tu namjenu u društvunešto novijeg automobila marke BMW, svojom žutom bojom isticao se Opel Kadett klase C. U savršenom stanju.
Fran Komlinović –  poznati petrinjski mladi glazbenik, član mnogih bendova kojima trebaju usluge saksofona kojeg svira i njegova mlađa sestra Tesa,odlučili su se za kupnju potpuno drugačijeg automobila od svih koje možete vidjeti u vožnji petrinjskim ulicama. Prije tri mjeseca ovaj prekrasni primjerak Opela Kadetta C iz 1979.godine (Amerikanci ovaj model zovu Buik Opel) je kupljen u Sisku za 11 tisuća kuna. Na kupovini je inzistirala Tesa (koju nažalost nismo uspijeli snimiti jer studira u metropoli) kojoj se ovaj automobil jako svidio i tako je ovaj 40 – godišnjak našao novi dom u petrinjskoj Dugoj ulici. U svakom slučaju je vrlo atraktivan na cesti.Naučili su i sami otklanjati sitne nedostatke – nariktati “ler gas” i promijeniti osigurače. Troši malo više od ostalih vozila – oko 9 litara, ali je vrlo uočljiv i svi se okreću za njim. I u Zagrebu je atrakcija – kaže Fran. I stručnjak za automobile, školovani automehaničar Daniel Jagić se slaže da je ovo vrlo dobro očuvan oldtimer i da kad ga kupite i vozite da se tu onda radi isključivo o ljubavi.
Opel Kadett je opjevan i u mnogim pjesmama. Ona koji mi uvijek zvoni u glavi je stari, nenadmašni hit grupe Zvijezde s početka osamdesetih – Koji film sad vrtiš u glavi, kad Renato Metessi zapjeva: Pet minuta je do ponoći, ulazim u Opel Kadett….

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here