Prekokupska sela dobila novo vodstvo: Mladen Marijašević predsjednik Male Gorice, a Željko Hrnčević Bresta

Autor: Antun Petračić
Pokupska sela Mala Gorica i Brest, gledajući iz Petrinje,  s druge su strane naše zelene riječne ljepotice. U onim nekadašnjim davnim školama   učili su nas kako je Kupa prirodna granica između brdovitog Balkana i drugačije srednje i dublje Evrope, pa na toj „nauci“ znadem često „pitati“ znance-prijatelje iz ovih sela kako im je na lijevoj obali, jesu li već zaista u toj obećanoj, očekivanoj i razvikanoj stvarnoj Europi?  Naravno da nisu!
Brest Pokupski, s pridjevom od Kupe u službenom imenu, gotovo je prigradsko naselje  Petrinje, a jednako se takvim smatra i Mala Gorica, dvije susjedne međama naslanjajuće teritorijalne  jedinice mjesne samouprave. Iako jedno uz drugog, ova dva naselja imaju svoje posebnosti i karakteristike, nose životne i sve druge brige, probleme i želje svojih ljudi… Razgraničena im je  nadležnost mjesne samouprave, iz dalekih proteklih godina Brest i Mala Gorica određeni su kao zasebna, odvojena, samostalna i „svoja“ sela, i po tome imaju odvojene mjesne odbore, svatko obnaša „svoju vlast“.
A  novi predstavnici takve vlastite vlasti birani su na mjesnim izborima 27. listopada 2019. godine. U glavnom gradskom popisu  biračkih mjesta jedan su za drugim: Brest Pokupski peti po redu, Mala Gorica odmah šesta. I konstituiranje novog saziva dvaju vijeća njihovih mjesnih odbora, svakog s po pet mjesta,  organizirano je u kontinuitetu, za svakog po 30 minuta u jednom satu.
 U izbornom odlučivanju prošle jeseni postojala je politička razlika između dva susjedna sela:  Malogoričani su svoje birali samo s liste HDZ, a Brestovljani odlučivali odvojeno o kandidatima iz redova HDZ  i HSS. Na oba biračka mjesta masovnost izlaznosti nije bila spektakularna: s 23 glasova u Maloj Gorici mandate su dobili Mladen Marijašević, Antun Bugarin, Ivica Vlahovac, Ivan Slanec i Nikola Horvatinec, a u Brestu  je podjela na dvije liste s 44 glasa prevagnula na tri člana HDZ ( Željko Hrnčević, Željko Meštović, Darko Hrnčević) i s 35 glasova za HSS ( Drago Golub, Josip Bezuh).
U konstituiranju VMO Male Gorice nositelj liste HDZ, i dosadašnji povjerenik ovog sela, Mladen Marijašević jednoglasno je izabran za predsjednika, s mandatom iduće četiri godine.
– Surađivat ćemo s Gradom u rješavanju  naših lokalnih potreba, a od Sisačko-moslavačke županije  očekujemo asfaltiranje dijela županijske ceste. Cilj nam je ubrzo  obnoviti DVD, tragovi mu sežu čak u 1882-1890. godine, a sada postoji  interes 40 mještana – veli novi predsjednik VMO M. Marijašević.
 U tajnom glasovanju pet članova VMO prvim čovjekom Bresta  Pokupskog postao je Željko Hrnčević iz HDZ ( s četiri glasa) i jedan je dobio Drago Golub. U ovom selu imaju puno planova, želja i potreba.
– Uz vrlo prometnu državnu cestu kroz cijeli Brest  nogostup i autobusna stajališta su „bolna točka“. Prioritet je i uvođenje vodovoda, trebamo uređene poljske putove, dovršetak etno kuće Jurinac, obnovu nogometnog igrališta – najpreće planove niže novi predsjednik Ž. Hrnčević. Ostali članovi Vijeća dodaju realizaciju ideje o imenovanju  mosta preko Kupe po poginulom hrvatskom branitelju Tomi Perekoviću, a uređen, održavan i čuvan mjesni dom nazvati po Cvijeti Brestovskoj, legendarnoj heroini iz vremena borbe s Turcima…
U velikoj gradskoj vijećnici Petrinje ustroju novog sastava mjesne vlasti u Brestu nazočila je dosadašnja povjerenica Matea Pavičić- Pereković i odmah je novom predsjedniku Ž. Hrnčeviću  predala službeni žig, o čemu su sastavili i potpisali zapisnik.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here