Mali gusjeničar unio je vrlo dragocjen teret vrijedan čak 819 tisuća kuna

Autor:Miroslav Šantek
Ispred bočnog ulaza u petrinjski Hrvatski dom, na razrovanoj ulici koja je trenutno zahvaćena projektom Aglomeracije, parkiralo se kombi vozilo zagrebačke  tvrtke Piano Centar Zagreb koja je specijalizirana za prodaju, popravke, procjene i ugađanja pijanina i glasovira,a u svome katalogu imaju vrhunske proizvode najboljih poizvođača koji su vrlo skupi i kvalitetni. Ova ekipa je u Petrinju dovezla vrlo skupi i dragocjeni teret u vrijednosti od čak 819 tisuća kuna, a radi se o klaviru ili glasoviru i to ne bilo kakvom, već proizveden u američko – njemačkoj firmi koja glasi među najboljima na svijetu u proizvodnji ovakvih glazbala – Steinway & Sons glasovir –  zlatni standard među glazbenim instrumentima, više od 160 godina kontinuirano je predan najboljoj izgradnji i beskompromisnoj izražajnosti. Upravo su to razlozi zašto se 19 od 20 koncertnih pijanista odlučuje za Steinway – i zašto se Steinway glasovir smatra središtem profinjenog doma diljem svijeta.
Mala tehnološka pomagala današnjice – mali gusjeničar koji može ponijeti težinu 600 kilograma je sa svojim gusjenicama i snažnim motorom bez problema savladao stepenice ulaza u zgradu doma i uvezao klavir u Malu dvoranu gdje ga je ekipa Piano Centra Zagreb otpakirala, postavila na noge i pripremila za sviranje. Iza zaštitnog pokrova je bljesnulo lakirano drvo i bijele tipke, a sve to pred očima gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegove zamjenice Viktorije Kaleb i suradnika, a i ravnatelja Hrvatskog doma Milana Hercega. Dumbović je izuzetno zadovoljan viđenom i kupljenom “robom” koja će svakako jako unaprijediti kulturnu ponudu Petrinje ovakve vrste. Nabavljen je klavir koji bi svojom izradom i kvalitetom mogao bez problema svirati i stotinjak godina, a samo ime i proizvođač klavira je magnet za glazbenike u svijetu ovakve glazbe. Naravno, ono najvrijednije je da će sve buduće generacije Petrinjaca moći svirati na izrađenom instrumentu u najboljoj radionici na svijetu, a to definitivno nije mala stvar, mada je 819 tisuća kuna jako veliki novac, ali Dumbović kaže da je njegova pročelnica za financije i naplatu potraživanja Grada Petrinje Ivana Kordić u suradnji s Milanom Hercegom pronašla način i model financiranja keša za ovaj blještavi predmet.
Novi klavir je isprobao na licu mjesta pijanist Karlo Ivančić koji je bezbroj puta u ovoj dvorani svirao ali nikada na ovako dobrom “stroju” i pun je hvale za sam klavir. Čovjek je iz svijeta glazbe i razumije se u materiju i tvrdi da imati Steinway glasovir je stvar prestiža jer je to najbolji glasovir na svijetu i nema ga svaki grad.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here