Pod zaštitom sv. Agate, Glinjanke brinu za oboljele žene

Autor:Katica Gašljević Tomić
U srijedu, 5. veljače glinska Udruga „Sveta Agata“, na spomendan svoje nebeske zaštitnice, predstavila je javnosti svoj rad te buduće aktivnosti. Naime, nakon brojnih hvalevrijednih akcija u suradnji s poznatim udrugama „Sve za nju“ i „Europa Donna“, odlučeno je da sav taj trud dobije i formalni oblik pa je 19. listopada 2019. osnovana Udruga „Sveta Agata Glina“. Predsjednica je dr. Sanja Štingl Vlašić, dopredsjednice Svjetlana Marinković i Marija Šakić, a tajnica Almira Perković. U najuže rukovodstvo – Upravni odbor Udruge izabrane su  žene koje se bave radom s ranjivim skupinama ili su i same oboljele od teške bolesti – Alberta Cestarić, Marija Margušić – Novosel, Bosiljka Šimić, Sandra Mrđenović, Željka Šoštarić i Senka Županić. Članovi Nadzornog odbora i Suda časti su Slavica Crnković, Olivera Strejček, Milana Lisac te Dunja Čurčija, Saša Petrić i Antun Šogorić.
Zašto je Udruga nazvana po svetoj Agati, nazočne je upoznao Vilim Vlašić, učenik 3. razreda gimnazije.
O planiranim aktivnostima opširno je govorila dr. Sanja Štingl Vlašić. Naglasila je da je cilj pomoći oboljelim ženama ali i spriječiti i što ranije otkriti bolest edukacijom i preventivnim pregledima. Udruga je, dakle, osnovana s ciljem svekolike pomoći ženama oboljelim od raka – kako u poboljšanju kvalitete života oboljelih i liječenih žena tako i unaprjeđenja kvalitete liječenja i psihosocijalne pomoći – kako njima tako i njihovim bližnjima.
 Dr. Štingl Vlašić u opširnom je izlaganju podsjetila na niz dosadašnjih aktivnosti vezanih za ovu tematiku koje se nižu tijekom čitave godine –od Dana mimoza, Dana narcisa pa do od Ružičastog listopada…Plan je nastaviti djelovanje s još većim žarom. Svoju potporu dolaskom i prigodnim riječima izrazila je Ivanka Roksandić,  predsjednica Skupštine SMŽ, u ime Grada Gline Lana Štajcar te dr. Sonja Pajtlar iz Zavoda za javno zdravstvo SMŽ. Svojom su nazočnošću djelovanje Udruge podržali i načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić te zamjenica gradonačelnika grada Gline Branka Bakšić.
Bila je ovo doista emotivna večer, a posebno je dirljiva bila zahvalnost i podrška oboljelih i liječenih žena. Započelo je  glazbom Marina Šanteka, a završilo isto tako – notama. Bila je to prilika za druženje te da se žene koje to žele, odmah i učlane u Udrugu. Brojne su pristupile spremne nesebično dati  svoj doprinos .
Za ugodno uređenje prostora predvorja Hrvatskog doma i fine kolače zaslužne su članice Udruge. Prigodnu tortu punu simbolike i ovaj je put darovala slastičarnica „Banica“ Glina. Ostaje obrisati suze i hrabro krenuti u novi dan – pružiti ruku onima koje podršku trebaju i prihvatiti zatreba li nama. Jer, nikad se ne zna…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here