U središtu grada padali komadi fasade i zida na pločnik – na to mjesto dolaze zaštitne skele za sigurnost građana

Autor:Miroslav Šantek
Brutalna promjena vremenskih prilika koja je čest prizor u veljači prije nekoiko dana je aktualizirala priču staru već skoro četvrt stoljeća. Naime, i danas kad dođete u Petrinju u samom središtu grada, uz sve čari i ljepote petrinjskog parka i obnovljenih kuća i objekata stradalih u sad već davnom Domovinskom ratu u oči upada niz nekoliko derutnih fasada i krovova kuća za koje gađani znaju reći da izgledaju kao da se rat jučer završio.
Odmah preko puta autobusnog stajališta kod gradskog parka, na samom završetku Trga dr. Franje Tuđmana tri su kuće koje jednostavno vape za obnovom. Izgledaju loše, neodržavano, s vrlo nesigurnim starim krovovima i koje postaju sve veća realna opasnost po zdravlje i živote građana.
Nitko ne očekuje da dok hoda središtem grada udarac u glavu komada zida fasade ili derutnog krova, ali takav scenario se dogodio prije dva dana kad se s visine visokih kuća na pločnik sručila veća količina građevnih materijala sa samih kuća. Srećom, izbjegnuta je tragedija jer zamislite grozan i mogući scenario da je u to vrijeme pada fasade pločnikom prolazila neka majka s djetetom u kolicima. Komadi fasade koji su pali na pločnik uznemirili su građane, pa je taj dio blokiran preprekama i ograđen, a sami taj čin je donio probleme i pješacima i vozačima, a najviše obrtnicima koji imaju svoje poslovne prostore u prizemlju tih kuća i do kojih je onemogućen prilaz.
I gradonačelnik Darinko Dumbović je obišao novonastalu situaciju i ponovio da Petrinji najviše problema stvara zapuštena državna imovina koju sama država ne održava, a zatim i privatni vlasnici kuća koji ne održavaju svoje fasade i krovove i tim činom dovode u opasnost živote građana. Vidjevši situaciju rekao je da on mora zaštititi živote i zdravlje građana i da će uz ove kuće postaviti zaštitne skele i da ne može dozvoliti da se zbog nečije nebrige dovede u pitanje sigurnost građana.
Sve tri kuće su u privatnom vlasništvu sa višestrukim vlasničkim odnosima u svakoj od njih i očito je da sami vlasnici nikada nisu krenuli u obnovu svog vlasništva koje je tijekom godina dovedeno u ovo očajno i vrlo opasno stanje za sigurnost prolaznika. Dumbović je rekao da će u konačnici ako se vlasnici ne dogovore i poprave svoje vlasništvo sam Grad Petrinja morati iznaći rješenje kako riješiti i obnoviti ove objekte koji su i zaštićena kulturna baština i u kranjem slučaju nekako pronaći novac i popraviti te krovove i fasade i uknjižiti se kao vlasnik tih objekata. Sve ove godine nitko nije dirao ovaj vrući krumpir, moli građane za strpljivost i podsjeća da su nedavno uspjeli obnoviti obližnju uglovnicu i da će riješiti i ovaj problem.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here