Tu ženu je dovezla konjska zaprega iz Zagreba prije skoro stotinjak godina – još je živa i u savršenom stanju

Autor:Miroslav Šantek
Rafali vojničkih pušaka su odjekivali u daljini. Kroz golo granje drveća nazirao se toranj crkve sv. Bartola, a tamo, odakle su i došli zvukovi pucnjave u kojoj su akteri hrvatski vojnici koji gađaju nekog zamišljenog protivnika prilkom uvježbavanja obrisi Petrinje grada. Zima je topla, očajna, nikakva, bez snijega i leda, tek s ponekim bljeskom mraza koji je obojio u bijelo vrh brda kojeg stanovnici ovog sela Hrastovice nazivaju Podgorje – vapnenačku podlogu nekadašnjeg drevnog morskog dna na kojem sahranjuju svoje umrle na lokalnom groblju.
Žene zaposlene privremeno kako se to u Hrvata voli reći – “preko javnih radova”, a  koje su upravo dobro gablecovale dovežene su na ovo groblje na kojem petrinjsko komunalno poduzeće vrši radove uređenja i ograđivanja ovog groblja, na prohladnom vjetru su bojile ogradu, a muškarci su skupljali grane i palili velike vatre. Oko nas protegla se uspavana Hrastovica okružena moćnim gorjem. Promatrao sam velike padine, šume, puteve koji vode prema ovdašnjem skijalištu – jedinom u cijeloj županiji (a i puno šire), prema vrhu Hrastovačke gore i u zadnje vrijeme otkad je ponovno postala vidikovac vrlo posjećenoj Piramidi, a onda sam primjetio tu ženu. I ostao potpuno iznenađen.
Tamo dolje, niz strmu padinu, u hladu drveća nazirao se obris velikog kipa, anđela s krilima koji mi je okrenuo leđa. Shvatio sam da sam upravo ugledao nevjerojatan prizor kojeg sam morao vidjeti svojim očima iz blizine. Oko ogradom ograđene stare kamene grobnice uklesanih imena i godina ovdašnje ugledne i nekad imućne obitelji Panjan, na samom vrhu grobnice stoji žena skrilima u prirodnoj veličini. Savršen rad nekog davnog majstora, nadgrobni kip kojeg možete vidjeti na nekim bečkim, zagrebačkim ili berlinskim grobljima, a ni na kraj pameti vam ne bi palo da na nekom malom seoskom groblju ugledate ovakvu umjetničku krasotu – potpuno netaknutu.
Danima poslije,  pitao sam Ninu Panjan čiji djed je izgradio tu grobnicu i naručio kip znali nešto više o tome, a ona je rekla da je kip napravljen vjerojatno prije skoro stotinjak godina, ne zna koji majstor ga je radio, ali sasvim sigurno zna da je isklesan u nekoj zagrebačkoj radionici, a dovežen je s kolima koje je vukla konjska zaprega iz Zagreba u Hrastovicu i ovdje postavljen. Mistična kamena žena s krilima, anđeo čuvar i dalje je vrlo živ i na svome mjestu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here