Đir po gradu:Radio Nowhere

Autor:Miroslav Šantek
ZIMI S KROVA te zgrade, iz velike cijevi dimnjaka kulja dim visoko u nebo.Prije rata ta stambena zgrada na petrinjskom Trgu narodnih učitelja je bila crvene boje, a prije nekoliko godina je energetski obnovljena i promijenila je izgled. Sjećanja me vežu na kasne osamdesete kad sam u jednom od tih stanova u dobrom društvu preslušao album blues pjevačice Janis Joplin. Sa starog dobrog vinila. Danas, kad kroz gole krošnje drveća pored napuštene zgrade nekadašnje kuglane ugledam dim kako klizi prema petrinjskom nebu asocira me na Bruce Springsteena. Taj američki rock pjevač je 2007. objavio album Magic, na kojem se nalazi dobra rokačina, strastvena i iskrena pjesma Radio Nowhere čiji video spot dobro pamtim. U njemu Springsteen i ekipa svira u mračnom studiju, a kroz video zapis smjenjuju se scene snimljene na ulicama Manhattna – dijela New Yorka za kojeg kažu da je u njemu taj ogromni američki grad i rođen, a sam video počinje sa dimom tamošnjih nebodera.

DAME U CRVENOM su se okupile na samom ulazu u gradsku tržnicu. S velikih banera može se iščitati da je u tijeku još jedna od čestih zdravstvenih akcija koje u suradnji s Gradom Petrinja provodi udruga Naš život koja djeluje u Petrinjskoj kući zdravlja. Ovi ljudi često okupljaju stručne osobe iz područja medicine, a jutros su odlučili obilježiti i Petrinjkama u prolazu udijeliti savjete i tiskani materijal o moždanom udaru kod žena, a ta javnozdravstvena akcija porijeklom iz Amerike je nazvana Dan crvenih haljina i obilježava se 7. veljače. Na samoj tržnici sve je po starom. Kupuje se, prodaje, oduzima i dodaje. Mandarine 4 kune, Klementine 5.
NIJE BILO BOMBARDIRANJE, mada bi tako nekom moglo izgledati gradilište, već se radi o obnovi ovog dijela prometnice. Cijeli kompleks stambenih zgrada koji se proteže od samog placa pa do zgrade Hrvatskog doma i velik broj stanovnika zadnjih mjeseci čeka da se završe njihovi problemi s parkiranjem i hodanjem po gradilištu buduće novoobnovljene ceste. Kad se završi potpuno će promijeniti i proljepšati ovaj dio grada koji je također vapio za obnovom. Sad su tu razrovani prizori koje bi Kinezi sredili za vrijeme jednog gableca, ali ovo je ipak Hrvatska. Građane najviše zanima kako će ta cesta u konačnici izgledati jer je već sada vidljivo da će se sve dosta promijeniti i da će postojati potpuno druga  prometna pravila.
Subota je. Grad je vrlo živ. Promet je gust. I kafići su puni. Kava je standardno dobra.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here